Categorie:Bioscoopjournaals: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
In 1929 is het productiebedrijf [[Polygoon]] is het eerste filmbedrijf in Nederland dat begint met het vervaardigen van een eigen bioscoopjournaal. Het bedrijf is gevestigd in Haarlem en doet in eerste instantie voornamelijk verslag van actualiteiten uit de omgeving. Voor het eerste grote nieuwsitem vliegt Polygoon cameraman [[Isidor Arras Ochse|I.A. Ochse]] naar Denemarken om daar het bezoek van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik aan de Deense Koninklijke familie te filmen. Dezelfde dag zendt I.A. het filmmateriaal per vliegtuig terug naar Nederland, alwaar zijn broer ervoor zorgdraagt dat het materiaal die avond nog in bioscopen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vertoond kan worden.  
De eerste Bioscoopjournaals zijn te zien in de vroege jaren '20. De journaals bestaan uit geluidloze items voorzien van tussentitels. Productiebedrijf [[Polygoon]] experimenteert in 1921 met journaals over actuele zaker in de omgeving Haarlem waar het bedrijf is gevestigd. Vanaf 1922 brengt het ''[[Hollands Nieuws]]'' in de bioscopen. In het eerste jaar produceert Polygoon 14 journaals. Het bedrijf is dan de leverancier van journaals aan de Nederlandse filmtheaters.  


Polygoon zet zich begin jaren twintig op de kaart als serieuze leverancier van bioscoopjournaals aan de Nederlandse filmtheaters. In het jaar 1922 slaagt Polygoon erin om veertien journaals te produceren die worden vertoond in de bios onder de naam ''[[Hollands Nieuws]]''.  
Halverwegen de jaren '20 is Polygoon niet langer de enige producent van bioscoopjournaals. De Haagse filmfabriek[[Orion]] brengt dan ''[[Orion-Revue]]'' in de bioscopen. Het bioscoopjournaal van Orion is een doorn in het oog van Polygoon
, maar vormt voor het grote filmbedrijf niet echt een bedreiging. Hier komt verandering in als Orion en reclamefilm producent [[Profilti]] in 1931 besluiten de handen ineen te slaan en zich storten op de geluidsfilm. Buitenlandse journaals met geluid zij al geruime tijd in de Nederlandse  bioscoop te zien, waarbij de stomme films van Polygoon en [[Orion-Profilti]] ouderwets lijken.  


Polygoon is de bekendste producent van bioscoopjournaals, maar zij is niet altijd de enige geweest. Concurrentie is er in de eerste plaats van Haagse filmfabriek [[Orion]], die het bioscoopjournaal ''[[Orion-Revue]]'' vervaardigt. Orion is met haar ''Orion-Revue'' bioscoopjournaal een doorn in het oog van Polygoon, maar vormt voor het grote filmbedrijf niet echt een bedreiging. Hier komt verandering in als Orion en reclamefilm producent [[Profilti]] in 1931 besloten de handen ineen te slaan en de twee bedrijven onder één noemer te scharen. De filmfabriek gaat vanaf dat moment verder als "[[Orion-Profilti]]".
Hoewel Polygoon de eerste geluidsfilm levert in de bioscopen komt de concurrent Orion-Profilti op 3 juli 1931 met het eerste bioscoopjournaal met geluid: ''[[Nederland in Klank en Beeld]]''. Polygoon volgt met een geluidsversie van haar bioscoopjournaal ''Hollands Nieuws'' en vult de bekende slogan van het bedrijf, "Polygoon spant de kroon", aan met de frase "óók in toon". Polygoon stopt na zes maanden met het vertonen van de geluidloze versies van het bioscoopjournaal. Orion-Profilti gaat nog tot 6 februari 1933 door met het produceren van de geluidloze versie ''[[Orion-Revue]]''.
 
Tot aan de late jaren twintig van de vorige eeuw produceren de Nederlandse filmproductiebedrijven geluidsloze films, waarbij men gebruik maakte van titelkaarten. De komst van de geluidsfilm eind jaren twintig betekent voor Polygoon en Orion-Profilti het begin van de strijd om de markt te veroveren met de primeur van de eerste Nederlandse geluidsfilm. Buitenlandse journaals met geluid zij al geruime tijd in de Nederlandse  bioscoop te zien, waarbij de stomme films van Polygoon en Orion-Profilti ouderwets lijken. Hoewel Polygoon de eerste geluidsfilm levert in de bioscopen komt de concurrent Prion-Profilti op 3 juli 1931 met het eerste bioscoopjournaal met geluid: ''[[Nederland in Klank en Beeld]]''. Poygoon start daarna met een geluidversie van ''Holland Nieuws'' en stopt al na een aantal maanden met de stomme versie. Orion-Profilti gaat nog tot 6 februari 1933 door met het produceren van de geluidloze versie ''[[Orion-Revue]]''.






[[category:onderwerpen]]
[[category:onderwerpen]]

Versie van 22 apr 2010 13:29

De eerste Bioscoopjournaals zijn te zien in de vroege jaren '20. De journaals bestaan uit geluidloze items voorzien van tussentitels. Productiebedrijf Polygoon experimenteert in 1921 met journaals over actuele zaker in de omgeving Haarlem waar het bedrijf is gevestigd. Vanaf 1922 brengt het Hollands Nieuws in de bioscopen. In het eerste jaar produceert Polygoon 14 journaals. Het bedrijf is dan de leverancier van journaals aan de Nederlandse filmtheaters.

Halverwegen de jaren '20 is Polygoon niet langer de enige producent van bioscoopjournaals. De Haagse filmfabriekOrion brengt dan Orion-Revue in de bioscopen. Het bioscoopjournaal van Orion is een doorn in het oog van Polygoon , maar vormt voor het grote filmbedrijf niet echt een bedreiging. Hier komt verandering in als Orion en reclamefilm producent Profilti in 1931 besluiten de handen ineen te slaan en zich storten op de geluidsfilm. Buitenlandse journaals met geluid zij al geruime tijd in de Nederlandse bioscoop te zien, waarbij de stomme films van Polygoon en Orion-Profilti ouderwets lijken.

Hoewel Polygoon de eerste geluidsfilm levert in de bioscopen komt de concurrent Orion-Profilti op 3 juli 1931 met het eerste bioscoopjournaal met geluid: Nederland in Klank en Beeld. Polygoon volgt met een geluidsversie van haar bioscoopjournaal Hollands Nieuws en vult de bekende slogan van het bedrijf, "Polygoon spant de kroon", aan met de frase "óók in toon". Polygoon stopt na zes maanden met het vertonen van de geluidloze versies van het bioscoopjournaal. Orion-Profilti gaat nog tot 6 februari 1933 door met het produceren van de geluidloze versie Orion-Revue.

Pagina’s in categorie "Bioscoopjournaals"

Deze categorie bevat de volgende 12 pagina’s, van de 12 in totaal.