Categorie:Bioscoopjournaals

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 22 apr 2010 om 13:53

De eerste Bioscoopjournaals zijn te zien in de vroege jaren '20. De journaals bestaan uit geluidloze nieuwsitems voorzien van tussentitels. Productiebedrijf Polygoon experimenteert in 1921 met journaals over actuele zaken in de omgeving Haarlem waar het bedrijf is gevestigd. Vanaf 1922 brengt het Hollands Nieuws in de bioscopen. In het eerste jaar produceert Polygoon 14 journaals. Het bedrijf is dan de leverancier van journaals aan de Nederlandse filmtheaters.

Halverwegen de jaren '20 is Polygoon niet langer de enige producent van bioscoopjournaals. De Haagse filmfabriek Orion brengt dan Orion-Revue in de bioscopen. Het bioscoopjournaal van Orion is een doorn in het oog van Polygoon, maar vormt voor het grote filmbedrijf niet echt een bedreiging. Hier komt verandering in als Orion en reclamefilm producent Profilti in 1931 besluiten de handen ineen te slaan en zich storten op de geluidsfilm. Buitenlandse journaals met geluid zijn al geruime tijd in de Nederlandse bioscoop te zien, waarbij de stomme films van Polygoon en Orion-Profilti ouderwets lijken.

Hoewel Polygoon de eerste geluidsfilm levert in de bioscopen komt de concurrent Orion-Profilti op 3 juli 1931 met het eerste bioscoopjournaal met geluid: Nederland in Klank en Beeld. Polygoon volgt met een geluidsversie van haar bioscoopjournaal Hollands Nieuws en vult de bekende slogan van het bedrijf, "Polygoon spant de kroon", aan met de frase "óók in toon". Polygoon stopt na zes maanden met het vertonen van de geluidloze versies van het bioscoopjournaal. Orion-Profilti gaat nog tot 6 februari 1933 door met het produceren van de geluidloze versie Orion-Revue.

Ondanks het feit dat Orion-Profilti met het bioscoopjournaal Nederland in Klank en Beeld een betere marktpositie heeft verworven ten opzichte van de grote Polygoon besluitt Orion op 21 november 1932 zich terug te trekken uit het samenwerkingsverband met Profilti. Zowel Orion als Profilti komen door de breuk in financiele problemen. Het is uiteindelijk Polygoon die Profilti financieel uit de brand helpt. Profilti valt voortaan onder hetzelfde financiële regime als haar voormalige concurrent. Wel behoudt de firma haar eigen bestuur en medewerkers. Deze zijn echter niet of nauwelijks van deze constructie op de hoogte. Langzaam maar zeker merken de medewerkers van beide bedrijven dat de felle concurrentiestrijd tussen de twee firma’s is afgenomen en dat zelfs beelden die geschoten zijn door cameramannen van Profilti, soms terug te zien zijn in het journaal van Polygoon.

In de oorlogsjaren is er één wekelijks bioscoopjournaal: Tobis Nieuws. De bezetter vindt de twee bioscoopjournaals van Profilti en Polygoon overbodig en laat hen om de beurt een journaal maken voor Tobis Nieuws. De productie van de films en journaals staat onder volledig toezicht van de bezetter wat resulteert dat het journaal niet meer is dan Nazi-propaganda.

Pagina’s in categorie "Bioscoopjournaals"

Deze categorie bevat de volgende 12 pagina’s, van de 12 in totaal.