Collectie Natuurbeelden: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(21 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:
  
 
===Professionele natuurfilmers===
 
===Professionele natuurfilmers===
[[Afbeelding:Dick Harrewijn.jpg|thumb|right|In actie: Dick Harrewijn, een van de filmers van Natuurbeelden (Bron: Dick Harrewijn)]]De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers. Sommigen leverden een deel van hun eigen archief aan, anderen filmden in opdracht. Ze werden daarin begeleid door een redactieraad. Hierin zaten onder anderen vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. De redactieraad bepaalde wat er moest worden gefilmd en bewaakte de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van J.P. Loorij.
+
[[Afbeelding:Dick Harrewijn.jpg|thumb|right|In actie: Dick Harrewijn, een van de filmers van Natuurbeelden (Bron: Dick Harrewijn)]]De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers. De meesten filmden in opdracht, anderen leverden ook een deel van hun eigen archief aan. Ze werden begeleid door een redactieraad. Hierin zaten onder anderen vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. De redactieraad bepaalde wat er moest worden gefilmd en bewaakte de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd.
  
===De makers===
+
===Wie werkten mee?===
 
De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden:
 
De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden:
 
[[Antoinette Verbree]],
 
[[Antoinette Verbree]],
Regel 16: Regel 16:
 
[[Clemens Dressel]],
 
[[Clemens Dressel]],
 
[[Dick Harrewijn]],
 
[[Dick Harrewijn]],
[[Edward Snijder]],
+
[[Edward Snijders]],
 
[[Gert Visser]],
 
[[Gert Visser]],
 
[[Hans Hut]],
 
[[Hans Hut]],
Regel 22: Regel 22:
 
[[Klaudie Bartelink]],
 
[[Klaudie Bartelink]],
 
[[Lars Soerink]],
 
[[Lars Soerink]],
[[Luc Enting],
+
[[Luc Enting]],
[[Maarten van den Berg]],
 
 
[[Marc Plomp]],
 
[[Marc Plomp]],
 
[[Marit Daams]],
 
[[Marit Daams]],
Regel 35: Regel 34:
 
[[Rollin Verlinde]],
 
[[Rollin Verlinde]],
 
[[Stijn Philips]],
 
[[Stijn Philips]],
[[Tim Visser]]
+
[[Tim Visser]],
[[Willem Berents]].
+
[[Willem Berents]]. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van [[Jack P. Loorij]].
  
[[category:natuurfilm]]
+
===Online beschikbaarstelling===
 +
De clips uit de collectie Natuurbeelden zijn online te bekijken op de websites [http://www.natuurbeelden.nl/ natuurbeelden.nl] en [http://in.beeldengeluid.nl/ in.beeldengeluid.nl]
 +
Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren is een deel van de collectie ook beschikbaar gesteld op het platform [https://www.openbeelden.nl/media/ Open Beelden]. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.
 +
 
 +
[[category:natuurfilm]] [[category:natuurfilmers]]
 +
[[category:Collecties Beeld en Geluid]]

Huidige versie van 6 nov 2018 om 13:13

Stills uit de Collectie Natuurbeelden (Bron: Collectie Natuurbeelden)
De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. De collectie geeft een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat om allerlei soorten opnamen, zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De clips variëren in lengte van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten.

Het project Natuurbeelden

Logo Stichting Natuurbeelden.jpg
De collectie is tot stand gekomen binnen het project Natuurbeelden: een samenwerking van elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden zij met financiële steun van de Nationale Postcodeloterij duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.

Professionele natuurfilmers

In actie: Dick Harrewijn, een van de filmers van Natuurbeelden (Bron: Dick Harrewijn)
De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers. De meesten filmden in opdracht, anderen leverden ook een deel van hun eigen archief aan. Ze werden begeleid door een redactieraad. Hierin zaten onder anderen vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. De redactieraad bepaalde wat er moest worden gefilmd en bewaakte de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd.

Wie werkten mee?

De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden: Antoinette Verbree, Arthur de Bruin, Boris Berents, Christophe Brochard, Cees van Kempen, Clemens Dressel, Dick Harrewijn, Edward Snijders, Gert Visser, Hans Hut, Jeroen Verhoeff, Klaudie Bartelink, Lars Soerink, Luc Enting, Marc Plomp, Marit Daams, Mark Kapteijns, Mauricio Handler, Michael Sanderson, Monique Moors, Paul Klaver, Peter van Rodijnen, Pieter Huisman, Rollin Verlinde, Stijn Philips, Tim Visser, Willem Berents. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van Jack P. Loorij.

Online beschikbaarstelling

De clips uit de collectie Natuurbeelden zijn online te bekijken op de websites natuurbeelden.nl en in.beeldengeluid.nl Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren is een deel van de collectie ook beschikbaar gesteld op het platform Open Beelden. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.