De luizenmoeder

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 6 feb 2019 om 17:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2018-heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSatire, Comedy
Decennia2010-2019
Lengte23'00 - 25'00
MediumTelevisie

De eerste aflevering van de comedy De Luizenmoeder op NPO3 is een onverwacht kijkcijfersucces. Na de daarop volgende media-aandacht groeit de serie uit tot een ware hype. De komische verwikkelingen op basisschool de Klimop zijn het gesprek van de dag en het welkomstlied “Hallo allemaal” van Juf Ank zit in ieders hoofd. De kijkcijfers van het eerste seizoen groeien uit tot recordhoogte. De serie wordt opvallend vaak online bekeken.

Analisten buitelen over elkaar heen om het succes van de serie te verklaren. Haro Kraak noemt in de Volkskrant de humor in de Luizenmoeder onverdraagbaar ongemakkelijk: “Grappen worden niet begrepen, mensen verspreken zich en opmerkingen vallen verkeerd, de ouders zijn bot en opdringerig tegen elkaar en alles wordt opgelost met passief-agressieve vermaningen. Het gezicht van actrice Jennifer Hoffman, die moeder Hannah speelt, staat voortdurend op de stand: red me uit deze hel. Het is het gezicht van ongemak. En de kijker kan zich met Hannah, het normaalste personage in het gekkenhuis, identificeren: het doet een klein beetje pijn om haar te zien worstelen in de sociale jungle van het schoolplein. Maar het is o zo lekker.”

Wilfred Takken poogt in het NRC de vermeend politiek incorrecte grappen te duiden: “In De Luizenmoeder komen de racistische opmerkingen uit de mond van de witte juf Ank, een verzenuwde controlfreak met wie weinig kijkers zich zullen identificeren. Ze probeert haar politiek incorrecte gedrag te maskeren met het politiek correcte dogma: „Dit vinden wij niet raar, maar heel bijzonder”, waarmee ze de pijnlijke situatie alleen maar verergert.”

Prijzen

De serie wint na het eerste seizoen in 2018 de Zilveren Nipkowschijf, maar grijpt tot ieders verrassing naast de Gouden Televizierring. Voor de rol van Juf Ank wordt actrice Ilse Warringa onderscheiden met een Gouden Kalf en een Zilveren Televizier-Ster.

Makers

Idee Ilse Warringa, Jan Albert de Weerd

Scenario Ilse Warringa, Diederik Ebbinge, Eva Aben

Regie Jan Albert de Weerd

Montage Jef Hertoghs

Muziek Fons Merkies

Producent Ingmar Menning, Bing Film & Televisie

Cast Jennifer Hoffman, Ilse Warringa, Bianca Krijgsman, Diederik Ebbinge, Henry van Loon, Leny Breederveld e.a.