Fred van de Graaf

Uit B&G Wiki
Versie door Bas agterberg (overleg | bijdragen) op 27 jun 2008 om 08:35 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Persoon | illustratie = Fredvandegraaf.jpg | naam = Fred van de Graaf | geboorte_datum = 15 mei 1950 | geboorte_plaats = Rotterdam | overlijden_datum = | overlijd...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Fredvandegraaf.jpg

NaamFred van de Graaf
GeborenRotterdam, 15 mei 1950
Functiespresentator,
Bekend van't Is Kinderspel Op Stap, Rabarbara, Tussenuur,Paperclip-radio, Water & Vuur
Periode actief1980-1993
Werkt samen metSkip Voogd, Henk Mouwe

Fred van de Graaf in de media
Oeuvre van Fred van de Graaf

Fred van de Graaf komt vanuit het onderwijs en de jongerenorganisatie YMCA bij de NCRV radio terecht, waar hij van 1980 tot 1984 als programmamaker werkt aan diverse jongerenprogramma's en tussen 1986 en 1992 als hoofd van de afdeling Lichte muziek en jongerenprogramma's. Hij is verantwoordelijk voor de opleiding van jeugdige presentatoren. Begin jaren negentig is Van de Graaf netcoördinator voor AVRO, KRO en NCRV.

Na de mulo gaat Fred van de Graaf naar de Koningin Wilhelmina Kweekschool in Rotterdam. Hij haalt zijn examen met zevens en één negen voor muziek. Hij is op school vooral druk met de schoolkrant en met het schoolcabaret. Fred schrijft de teksten en Bob Dekenga, later componist en toetsenist van Fungus, schrijft de muziek. Vijf jaar werkt Fred van de Graaf als onderwijzer in Rotterdam en wordt dan staflid van de oecumenische jongerenorganisatie 'het Christelijk Jongeren Verbond (YMCA-Nederland)'. Hij is eindedacteur van de kaderbladen en verzorgt de perscontacten.

De NCRV benadert de YMCA met het verzoek iemand te leveren voor een 'klankbordgroep'. De NCRV wil haar jongerenprogramma's meer bij jongeren aan laten sluiten en vraagt aan deskundigen uit diverse jongerenorganisaties om kritische feedback op haar programma's. Hier maakt Fred als freelancer zijn eerste bijdragen voor het radioprogramma Op Stap.

In 1980 treedt Fred bij de NCRV in dienst als programmamaker/eindredacteur van dit programma. Daarna volgen nieuwe programma's Rabarbara (kinderen), Tussenuur (tieners) en Koploper (16+). Alle genoemde programma's werden uitgezonden via Radio 3/Hilversum 3.

In de jaren ‘80 werft Fred jongeren voor de presentatie van jongerenprogramma's, één uit iedere provincie. Hij organiseert interne cursussen en selecteert uit deze groep nieuwe jonge NCRV-medewerkers. Uit deze serie jongeren zijn inmiddels gevestigde namen: Sjors Fröhlich en Peter Plaisier. Ook Hijlco Span en Gert Klück gingen via deze selectierondes bij de NCRV aan het werk.

Voor de televisie presenteert Fred het televisieprogramma 't Is Kinderspel, een tussentijds TV-uitstapje naast de vaste baan bij de radio.

Na een periode van twee jaar waarin Fred ambtelijk secretaris is van de NCRV-Ondernemingsraad, keert hij terug bij de Programmadienst Radio als hoofd van de radio-afdeling Lichte Muziek & Jongeren. Na een reorganisatie de afdeling Gevarieerde Programma's Radio. Hier werkt Van de Graaf met vaste programmamakers als Skip Voogd, Henk Mouwe, Jan Rietman, Jaap de Groot, Harro de Jonge en Tinne van Ree.

In 1987 start Fred het Radio 2- programma Water & Vuur, jongeren over hun geloof. In dit programma wordt aandacht gegeven aan geloofsbeleving van jongeren. Fred neemt initiatief tot landelijke ontmoetingsdagen 'Ontplooiïng', gericht op deskundigheidsbevordering van vrijwillige (bestuurs)leden van jongerenkoren. Het aanbod is zowel muzikaal, financieel als organisatorisch.

Samen met de afdelingshoofden Radio 3 van AVRO, KRO en VARA worden in die periode stappen gezet naar een horizontale programmering op Radio 3.

Zijn laatste functie in de omroep is die van netcoördinator voor Avro, KRO en NCRV. In 1993 verlaat Fred de omroep en treedt in dienst bij GGD Eemland als leidinggevende en als gedragswetenschapper (pedagoog/gz-psycholoog). Sinds zijn VUT werkt Fred vanaf 2007 als vrijwilliger voor de afdeling Educatie van Beeld en Geluid. Hij is daar onder andere betrokken bij de opleiding van educatieve publieksbegeleiders en educatieve vrijwilligers.