Sjors Fröhlich

Uit B&G Wiki
Sjors Fröhlich

NaamSjors Fröhlich
GeborenEnkhuizen, 20 juni 1967
Functies presentator, radiomaker, journalist, producent
Bekend vanThe magic friends, Langs de Lijn, Cappuccino, Stand.nl
Periode actief1982-2019
Werkt samen metGovert van Brakel, Peter Plaisier
Media
Audio fragmentenAudio.png


Een gedreven radioman die na een lange radiocarrière plots burgemeester wordt.

Vroege start radiocarrière

Sjors Fröhlich groeit op in Meerkerk in de Alblasserwaard, hij volgt daar de basisschool. Hij gaat vervolgens naar de Havo in Gorinchem en aansluitend naar de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar hij stopt vóór zijn examen.

Met elf andere jongeren wordt hij in 1982 samen met zijn vriend Peter Plaisier aangenomen bij de NCRV en gaat als 14-jarige het radioprogramma Tussenuur op Hilversum 3 presenteren. In april 1986 is de tweehonderdste uitzending van dit jongerenprogramma.

Zijn debuut op televisie is in april 1982 in het programma Stuif es in van Ria Bremer, waarin hij met een groepje jongens de popgroep Het Goede Doel’ imiteert. Fröhlich doet daarbij zanger Henk Westbroek na.

Radio-duo

Met Peter Plaisier blijft hij een vast radio-duo vormen. Ze maken de programma's The Magic Friends, Drie voor negen, Paperclip (radio) en in 1989 Paperclip (TV). In 1996 stopt Fröhlich bij Radio 3 en gaat hij meer de journalistieke kant op. Met Plaisier heeft hij van 1995 tot 2009 het bedrijf ‘Fröhlich & Plaisier Mediaprodukties’ waarbinnen hij radio- en televisiecommercials, alsmede videoproducties maakt en grote multimediale evenementen organiseert.

Actualiteiten- en sportprogramma’s

Tijdens zijn opleiding aan de School voor Journalistiek loopt hij al stage bij de redactie van Hier en Nu. Vanaf 1992 is Fröhlich regelmatig te horen in het sportprogramma Langs de lijn. Als sportfanaat is hij sinds jaar en dag (achterop de motor) te horen tijdens Radio Tour de France. In januari 2005 stopt hij na zeven Ronden van Frankrijk als verslaggever en staat hij zijn plaats achterop de motor af aan Gio Lippens. Eerder neemt hij altijd vier weken vrij voor zijn activiteiten bij Radio Tour, nu wil hij echt met vakantie. Hij is actief tijdens verschillende grote sportevenementen, zoals de Olympische spelen en WK Voetbal. Naast sport verzorgt Fröhlich ook de verslaggeving rond de gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen.

Het succesvolle zaterdagochtend radioprogramma Cappuccino gaat op 7 januari 1995 van start. In het begin presenteert Fröhlich het samen met Karin de Groot.

Op televisie is Fröhlich vooral in seizoensproducties te zien. In de zomer van 1997 en 1998 presenteert hij Het Reces. Het is een twaalfdelige serie, wekelijks vanuit de tuin van het NCRV-gebouw, waarin Fröhlich met politici spreekt over politieke en persoonlijke zaken. In de eerste aflevering is Jan Pronk te gast.

Om het record radiopresentatie te breken gaat hij, vanwege het 75-jarig bestaan van de NCRV, op 13 november 1999 de studio in en haalt de meer dan 41 uur die nodig zijn. Het programma wordt uitgezonden via de lokale zender 6FM en via internet.

In 2000 maakt hij voor de televisie het satirische programma Alles kan beter en in 2002 verzorgt hij het praatprogramma Blauwbilgorgel vanaf de Floriade in de Haarlemmermeer. Hij verzorgt ook de rechtstreekse opening in bijzijn van koningin Beatrix.

Sjors Fröhlich valt sinds april 2001 op zijn best te beluisteren in het programma Stand.NL, waarin aan de hand van een stelling luisteraars kunnen reageren via de telefoon of het Internet. In 2004 komt er een tv-versie van Stand.nl op Nederland.

Tegenslag

Vanaf 2007 is Fröhlich veel minder te horen op de radio. In december 2008 is bekend gemaakt dat hij noodgedwongen stopt met presenteren. Zijn stembanden worden aangetast door Spasmodische Dysfonie (SD), een neurologische spieraandoening, waar hij veel hinder van ondervindt. Hij blijft wel achter de schermen actief bij de radio. Op 13 december neemt hij in het programma Cappuccino afscheid van het programma en zijn luisteraars. Na ongeveer vijf jaar zijn de stemproblemen vrijwel volledig weg.

Carrièreswitches

Op 1 februari 2013 verlaat Fröhlich de NCRV en volgt hij Paul van Gessel op als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. In 2019 volgt een nog opmerkelijker stap in zijn carrière. Hij wordt burgemeester van de gemeente Vijfheerelanden en zegt het radiovak vaarwel.

Prijzen en onderscheidingen

KRO Klasseprijs voor beste Jongerenprogramma (1990).

Marconi Award voor beste programmamaker (2001).

Marconi Award voor beste radioprogramma Cappuccino (2001).

Marconi Award voor “Stand.NL” als beste talkradio (2003).

Milia ITV Award voor Stand.nl (uitgereikt in Cannes 2003).

Gouden Spinaward voor Stand.nl (2003).

Marconi Oeuvre Award (2019)