Sjors Fröhlich

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Sjors Fröhlich

NaamSjors Fröhlich
GeborenEnkhuizen, 20 juni 1967
Functies presentator, radiomaker, journalist, producent
Bekend vanThe magic friends, Langs de Lijn, Cappuccino, Stand.nl
Periode actief1982-heden
Werkt samen metGovert van Brakel, Peter Plaisier
Media
Audio fragmentenAudio.png

Sjors Fröhlich in de media
Oeuvre Sjors Fröhlich

Sjors Frölich begint al op 14 jarige leeftijd bij de NCRV, de omroep waarvoor hij nog steeds programma’s maakt. Er wordt wel gezegd: je kunt de radio niet aanzetten of je hoort de stem van Sjors Fröhlich. Het is waar dat hij heel veel programma’s presenteert; dat komt omdat hij ‘radio maken’ zo verschrikkelijk leuk vindt. Fröhlich is een gedreven radioman, die het liefst dag en nacht wil werken. Ook is hij een uitgesproken NCRV-medewerker. Er komt nooit een onvertogen woord over zijn lippen; hij is een spitse interviewer zonder irritant te zijn. Hoewel de kijkcijfers van de televisieprogramma’s die hij heeft gemaakt goed zijn, blijft Sjors liever radioprogramma’s maken.

Sjors Fröhlich groeit op in Meerkerk in de Alblasserwaard, hij volgt daar de basisschool. Gaat vervolgens naar de Havo in Gorinchem en aansluitend naar de School voor de Journalistiek in Utrecht, waarmee hij stopt voor zijn examen.

Met elf andere jongeren wordt hij in 1982 samen met zijn huidige zakenpartner en vriend Peter Plaisier) aangenomen en gaat als 14-jarige het radioprogramma Tussenuur op Hilversum 3 presenteren. In april 1986 is de tweehonderdste uitzending van dit jongerenprogramma. Daarna volgen radioprogramma’s als The Magic Friends, Drie voor negen, Paperclip (radio) en in 1989 Paperclip (TV). In 1996 stopt Sjors met Radio 3 en gaat meer de journalistieke kant op.

Zijn ‘debuut’ op televisie is in april 1982 in het programma Stuif es in van Ria Bremer, waarin hij met een groepje jongens de popgroep ‘Het goede doel’ imiteert. We zien Sjors als imitator van zanger Henk Westbroek. Fröhlich loopt tijdens zijn opleiding aan de School voor Journalistiek stage bij de redactie van Hier en Nu en stopt met zijn studie vlak voor het eindexamen. Fröhlich werkt vervolgens jarenlang mee aan actualiteiten- en sportprogramma’s.

Vanaf 1992 is Fröhlich ook regelmatig te horen in het sportprogramma Langs de lijn. Als sportfanaat is Sjors ook sinds jaar en dag (achterop de motor) te horen tijdens Radio Tour de France. In januari 2005 stopt hij na zeven Ronden van Frankrijk als verslaggever en staat zijn plaats achterop de motor af aan Gio Lippens. In het verleden nam hij altijd vier weken vrij voor activiteiten bij Radio Tour; nu wil hij echt met vakantie. Hij is actief tijdens verschillende grote sportevenementen, zoals Olympische spelen en WK Voetbal. Naast sport verzorgt Fröhlich ook de verslaggeving rond de gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen.

Het succesvolle zaterdagochtend radioprogramma Cappuccino gaat op 7 januari 1995 van start. In het begin presenteert Sjors het samen met Karin de Groot.

Op televisie is Fröhlich vooral in seizoensproducties te zien. In de zomer van 1997 en 1998 presenteert hij Het Reces. Het is een twaalfdelige serie, wekelijks vanuit de tuin van het NCRV-gebouw, waarin Fröhlich met politici spreekt over politieke en persoonlijke zaken. In de eerste aflevering is Jan Pronk te gast.

Om het record radiopresentatie te breken gaat Sjors, vanwege het 75-jarig bestaan van de NCRV17, op 13 november 1999 de studio in en haalt de meer dan 41 uur die nodig zijn. Het programma wordt uitgezonden via de lokale zender 6FM en via het Internet.

In 2000 doet hij voor de televisie het satirische programma Alles kan beter, in 2002 verzorgt hij het praatprogramma Blauwbilgorgel vanaf de Floriade in de Haarlemmermeer. Hij verzorgt ook de rechtstreekse opening in bijzijn van koningin Beatrix.

Sjors Fröhlich valt sinds april 2001 op zijn best te beluisteren in het programma Stand.NL, waarin aan de hand van een stelling luisteraars kunnen reageren via de telefoon of het Internet. In 2004 komt er een tv-versie van Stand.nl op Nederland.

Samen met Peter Plaisier heeft hij sinds 1995 het bedrijf ‘Fröhlich & Plaisier Mediaprodukties’ waarbinnen hij radio- en televisiecommercials, alsmede videoproducties maakt en grote multimediale evenementen organiseert.

Vanaf 2007 is Sjors veel minder te horen op de radio. In december 2008 is bekend gemaakt dat hij noodgedwongen stopt met presenteren. Zijn stembanden worden aangetast door Spasmodische Dysfonie (SD), een neurologische spieraandoening, waar hij veel hinder van ondervindt. Hij blijft wel achter de schermen actief bij de radio. Op 13 december neemt hij in het programma Cappuccino afscheid van het programma en zijn luisteraars.

Op 1 februari 2013 volgt hij Paul van Gessel op als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio.

Prijzen en onderscheidingen

KRO Klasseprijs voor beste Jongerenprogramma (1990).

Marconi Award voor beste programmamaker (2001).

Marconi Award voor beste radioprogramma Cappuccino (2001).

Marconi Award voor “Stand.NL” als beste talkradio (2003).

Milia ITV Award voor Stand.nl (uitgereikt in Cannes 2003).

Gouden Spinaward voor Stand.nl (2003).