Hannie Lips

Uit B&G Wiki
Hannie Lips
vanaf de set van Ik zou wel eens willen weten op 24 februari 1960

NaamHannie Lips
GeborenRotterdam, 16 juli 1924
GestorvenLaren, 19 november 2012
Functiesomroeper, presentator
Bekend vanKRO, Eurovisie Songfestival
Periode actief1954-1966
Werkt samen metVerti Dixon, Karin Kraaykamp, Tanja Koen
TriviaBekend van het zwaaien naar de kinderen
GalleryGallery
Externe infoDossier Beeld en Geluid: omroepers, het verdwijnen van een vak

Hannie Lips in de media
Oeuvre van Hannie Lips

Hannie Lips, bij jonge kijkers bekend als Tante Hannie, volgt Mies Bouwman op als omroepster bij de KRO. Ze is de eerste omroepster die kinderprogramma’s zoals Dappere Dodo en Hokus Pokus, dat kan ik ook aankondigt. Het wordt vaste prik dat Lips bij deze aankondigingen met beide handen naar de kindertjes thuis zwaait. Dit ritueel ontstaat wanneer een nichtje van Hannie vertelt dat ze heeft gezwaaid maar dat Hannie niet terug zwaait. Ze vraagt bij de KRO of ze dit mag doen en de omroep keurt het goed. Dit is het begin van een inmiddels iconisch gebaar.

Naast het omroepen werkt Lips mee aan verschillende kinderprogramma’s. Ze zingt dan samen met de in de studio aanwezige kinderen liedjes en bespreekt met hen allerdaagse dingen. Zo praat ze over post die ze heeft ontvangen maar af en toe speelt ze ook op een accordeon. Bij de kinderquiz Vlieg ‘ns vlug assisteert ze door bordjes om te draaien. Verder presenteert ze het Sinterklaasprogramma O kom er n's kijken.

Haar werk als omroepster houdt niet op bij het aankondigen van programma's. Als er weer een bepaald aantal televisiekijkers is bereikt gaat ze samen met collega-omroepsters Verti Dixon, Karin Kraaykamp en Tanja Koen op bezoek bij de persoon die de zoveelste televisie heeft gekocht. Zo vieren ze het 5-jarige bestaan van de Nederlandse televisie en verwelkomen ze de 500.000ste en de tweemiljoenste kijker.

Naast haar omroepwerk presenteert ze een paar keer het Nationaal Songfestival. In 1958 is ze gastvrouw van het eerste Eurovisie Songfestival dat in Nederland wordt gehouden. In 1960 schrijft ze het kinderboek Dag jongens en meisjes - Het grote voorleesboek van Tante Hannie. Wanneer ze in 1966 stopt met omroepen verdwijnt Lips van de televisie. Ze gaat haar man helpen met de handel in kunstnijverheidsartikelen en leidt verder een teruggetrokken bestaan, weg van de schijnwerpers.