Hans Boskamp

Uit B&G Wiki
Versie door Jberendsen (overleg | bijdragen) op 17 sep 2012 om 08:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Hans Boskamp in 1964

NaamJohannes Hendricus Gerardus Hoelscher
GeborenRotterdam, 7 mei 1932
GestorvenDordrecht, 22 maart 2011
Functies acteur
Bekend vanFloris, Oppassen!!!, Sil de Strandjutter, Ja zuster, nee zuster, Turks Fruit, De bende van hiernaast, Drie is teveel, Een fijne span, Potasch & Perlemoer
Periode actief
Werkt samen metJoop Doderer, Michiel Kerbosch, Fred Vaassen
Media
Audio fragmentenAudio.png

Hans Boskamp in de media
Oeuvre Hans Boskamp

Hans Boskamp wordt op 7 mei 1932 in Rotterdam geboren als Johannes Hendricus Gerardus Hoelscher. Hans Boskamp wordt aanvankelijk bekend als voetballer voor de Amsterdamse profclubs DWS en Ajax. In de jaren vijftig mag hij viermaal voor het Nederlands Elftal uitkomen.

In de jaren zestig is Hans Boskamp adjunct directeur van platenmaatschappij Bovema, de Nederlandse partner van de Merseybeatband The Beatles. In deze functie begeleidt hij in maart 1969 John Lennon en Yoko Ono tijdens de bed-in for peace in het Hilton hotel in Amsterdam.

Het meest bekend wordt Boskamp als acteur, net als zijn vader Johan Boskamp. Vader Boskamp begint in 1952 met Johan Kaart het traditionele komische Joodse stuk Potasch & Perlemoer. Als Kaart zijn heup breekt, valt Hans in als Perlemoer naast zijn vader die Potasch speelt. Hans Boskamp zou in de loop der jaren nog in verschillende producties van Potasch en Perlemoer verschijnen. Vanaf 2001 speelt Boskamp het stuk nog eens naast Michiel Kerbosch.

Hans Boskamp acteert in meer memorabele producties. Naast Jan Decleir speelt hij in Willy van Hemert's Sil de Strandjutter als Douwe. In Floris is Boskamp te zien als de grote, bijgelovige en bebaarde Lange Pier. Met onder andere Joop Doderer acteert hij in de klucht Drie is teveel. In de musical My Fair Lady verschijnt hij ten tonele in de rol van Vader Doolittle. In de langlopende serie Oppassen!!! is Boskamp nog te zien als malle Jopie Geleinse.

Hans Boskamp overlijdt op 22 maart 2011 in zijn woonplaats Dordrecht, aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij wordt 78 jaar oud.