Henk van der Horst

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 10 dec 2015 om 16:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Henk van der Horst

NaamHenk Anton van der Horst
GeborenAmsterdam, 16 oktober 1939
Functies tekstschrijver, scenarioschrijver, programmamaker, acteur, redacteur, schrijver
Bekend vanFarce Majeure, Showroom, Prettig geregeld, Ja, Natuurlijk - Dierentuinen in Europa
Periode actief1966 - 2000
Werkt samen metJan Fillekers, Alexander Pola, Fred Benavente, Ted de Braak, Antoon van Hooff
TriviaDebuteert in 1995 met zijn roman Het Geuroffer
Media
Audio fragmentenAudio.png

Henk van der Horst in de media
Oeuvre van Henk van der Horst

Henk van der Horst is een Nederlandse programmamaker en acteur, die vooral bekend word als medewerker van het tv-programma Farce Majeure.

Van der Horst behaalt in 1962 zijn onderwijzersdiploma aan de Hervormde Kweekschool te Amsterdam. Hij staat daarna enige jaren voor de klas in verschillende internaten voor moeilijk opvoedbare jongeren.

Van der Horst is lid van de Amsterdamse Musical Vereniging en komt in 1965 bij de televisie. In 1966 wordt hij uitgenodigd mee te werken aan het lichtsatirische tv-programma Farce Majeure samen met Alexander Pola, Fred Benavente, Ted de Braak en Jan Fillekers. In 1976 maakt hij samen Jan Fillekers het televisieprogramma Showroom. In het programma komen excentrieke mensen aan het woord die vertellen over hoe ze hun dagen doorbrengen en hoe zij tegen het leven aankijken. In 1983 volgt een tweede periode van Farce Majeure. Van 1987 tot 1991 bedenkt, schrijft en regisseert hij samen met Fred Benavente en Jan Fillekers de comedyserie Prettig geregeld. Vanaf 1992 is hij als acteur en redactielid betrokken bij het programma Het Faberikaat. Van 1994 tot en met 1998 maakt hij samen met dierentuindirecteur Antoon van Hooff een serie Ja, Natuurlijk - Dierentuinen in Europa en Ja, Natuurlijk – Dierenfamilies. Sinds 1995 is hij samen met Jan Fillekers bedenker en samensteller van de Nationale nieuwsquiz gepresenteerd door Harmen Siezen en Mieke van der Weij. In 2006 maken Henk van der Horst en Jan Fillekers samen een terugblik op Showroom onder de titel Denkend aan Showroom. Het is een serie van acht uitzendingen. Heden ten dage is van der Horst freelance programmamaker.

Henk van der Horst is ook als schrijver actief. In 1983 maakt hij al samen met Jan Fillekers het boek Showroom. Hierin zijn een dertigtal gesprekken opgenomen welke afkomstig zijn uit het tv-programma Showroom. Hij debuteert in 1995 als romanschrijver met het boek Het Geuroffer. In datzelfde jaar schrijft hij samen met zijn broer Wim van der Horst (1932-1998) een encyclopedie over mensen met de voornaam Henk. Daarnaast maakt Van der Horst samen met Antoon van Hooff de gids Dierentuinen in Europa, dit na aanleiding van het tv-programma Ja, natuurlijk – Dierentuinen in Europa. Ook vertaalt van der Horst samen met Walter Kous The homecoming van Harold Pinter.

Publicaties

Uit het leven gegrepen (roman; een drieluik) (2006)

Wim (bibliofiele uitgave) (2000)

Dierentuinen in Europa (met Antoon van Hooff) (1996)

Henk; Henkencyclopedie (met Wim van der Horst) (1995)

Het Geuroffer (roman) (1995)

Showroom (met Jan Fillekers) (1983)