Hier is ... Adriaan van Dis: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
k (Wijzigingen door Renekoenders (Overleg) hersteld tot de laatste versie door SjorsAbeling)
 
Regel 20: Regel 20:
Van Dis' programma beleeft eveneens zijn première in 1983. Vaste locatie is het kleine theater De IJsbreker in Amsterdam. Het ontvangen van veelal literaire gasten zorgt de volgende dag steevast voor een run op de boekwinkel. In 1986 krijgt Van Dis de [[Nipkowschijf]] voor het beste televisieprogramma.
Van Dis' programma beleeft eveneens zijn première in 1983. Vaste locatie is het kleine theater De IJsbreker in Amsterdam. Het ontvangen van veelal literaire gasten zorgt de volgende dag steevast voor een run op de boekwinkel. In 1986 krijgt Van Dis de [[Nipkowschijf]] voor het beste televisieprogramma.


Niet alle gesprekken in het programma lopen even lekker. Het gesprek met [[Willem Oltmans]] is hier een legendarisch voorbeeld van. Hoewel het gesprek goed begint, loopt het al snel uit de hand en verandert het in een wedstrijd elkaar beleefd uitschelden. Een ander voorbeeld is het gesprek met [[Boudewijn van Houten]]. Hier valt Van Dis zelfs uit zijn rol van gastheer met de zin: “Man, praat toch eens normaal”. Gelukkig lopen de meeste gesprekken wel goed. Goede voorbeelden hiervan zijn de gesprekken met de Franse schrijfster Annie Cohen-Solal en de Amsterdamse zenuwarts P.C. Kuiper.  
Niet alle gesprekken in het programma lopen even lekker. Het gesprek met schrijver [[W.F. Hermans]] over zijn reis naar Zuid-Afrika verloopt uiterst stroef. Hermans draagt zijn standpunten over het Apartheidsregime breed uit. Wanneer Van Dis hem een vraag wil stellen, interrumpeert Hermans hem met: "Nee, u mag mij niet onderbreken." Hermans is helemaal uit Parijs gekomen om Van Dis te woord te staan. Als Van Dis riposteert dat het "wel een vraaggesprek" is, antwoordt Hermans: "Nee, het is een vertelgesprek van mijn kant.
Het gesprek met [[Willem Oltmans]] begint goed, maar loopt al snel uit de hand en verandert het in een wedstrijd elkaar beleefd uitschelden. Een ander voorbeeld is het gesprek met schrijver [[Boudewijn van Houten]] (1987). Hier valt Van Dis zelfs uit zijn rol van gastheer met de zin: “Man, praat toch eens normaal”.  
Gelukkig lopen de meeste gesprekken wel goed. Goede voorbeelden hiervan zijn de gesprekken met de Franse schrijfster Annie Cohen-Solal en de Amsterdamse zenuwarts P.C. Kuiper.  


De talkshow van Van Dis, gaat in 1987 verder als ''[[Van Dis in de Balie]]'' en vervolgens ''[[Van Dis in de IJsbreker]]''. Deze laatste loopt tot 1992.
De talkshow van Van Dis, gaat in 1987 verder als ''[[Van Dis in de Balie]]'' en vervolgens ''[[Van Dis in de IJsbreker]]''. Deze laatste loopt tot 1992.

Huidige versie van 3 aug 2016 om 14:07

Periode1983-1986
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenrePraatprogramma
Decennia1980-1989
Lengte53'54"
MediumTelevisie
TriviaTrivia

Hier is Adriaan van Dis titel.jpg Hier is Adriaan van Dis.jpg

Beschrijving

Praatprogramma met gasten uit de wereld van de kunst, de literatuur en de wetenschap. Presentator is de uiterst verzorgd pratende Adriaan van Dis, neerlandicus en schrijver die in 1983 debuteert met het boek Nathan Sid.

Van Dis' programma beleeft eveneens zijn première in 1983. Vaste locatie is het kleine theater De IJsbreker in Amsterdam. Het ontvangen van veelal literaire gasten zorgt de volgende dag steevast voor een run op de boekwinkel. In 1986 krijgt Van Dis de Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma.

Niet alle gesprekken in het programma lopen even lekker. Het gesprek met schrijver W.F. Hermans over zijn reis naar Zuid-Afrika verloopt uiterst stroef. Hermans draagt zijn standpunten over het Apartheidsregime breed uit. Wanneer Van Dis hem een vraag wil stellen, interrumpeert Hermans hem met: "Nee, u mag mij niet onderbreken." Hermans is helemaal uit Parijs gekomen om Van Dis te woord te staan. Als Van Dis riposteert dat het "wel een vraaggesprek" is, antwoordt Hermans: "Nee, het is een vertelgesprek van mijn kant." Het gesprek met Willem Oltmans begint goed, maar loopt al snel uit de hand en verandert het in een wedstrijd elkaar beleefd uitschelden. Een ander voorbeeld is het gesprek met schrijver Boudewijn van Houten (1987). Hier valt Van Dis zelfs uit zijn rol van gastheer met de zin: “Man, praat toch eens normaal”. Gelukkig lopen de meeste gesprekken wel goed. Goede voorbeelden hiervan zijn de gesprekken met de Franse schrijfster Annie Cohen-Solal en de Amsterdamse zenuwarts P.C. Kuiper.

De talkshow van Van Dis, gaat in 1987 verder als Van Dis in de Balie en vervolgens Van Dis in de IJsbreker. Deze laatste loopt tot 1992.

Makers

Presentatie Adriaan van Dis

Redactie Martin van Amerongen, Adriaan van Dis, Cherry Duyns, Arend Jan Heerma van Voss, Roelof Kiers, Wim Noordhoek, Lien Heijting, Frits Abrahams, Geert Mak, Rudie Kagie, Saskia van Schaik

Editor Ed Braad, Caroline Baan

Licht Hugo Gosse, Frans van Barschot

Decorontwerp Jaap de Groote

Productie Ellen Jens

Regie Ellen Jens

Tolk Ingrid Levinsky

VPRO