InScene

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Psamwels (Overleg | bijdragen) op 17 feb 2010 om 10:29

Ga naar: navigatie, zoeken
InScene BenG logo op zwart glow.jpg
TitelInScène
Periode19 februari 2010 t/m 31 oktober 2010
PlaatsNederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
OnderwerpTelevisieseries
Geopend door
ColofonColofon
Externe infoOfficiële site

Televisiedrama sleept de kijker mee in een fictieve wereld vol kleurrijke zeepbellen, lachwekkende figuren of spannende achtervolgingen. Het is als een geraffineerd spel waarin verwachtingspatronen danig op de proef worden gesteld - een aangename tijdsbesteding die ons helpt de alledaagse realiteit voor even te ontvluchten. Hoe weten de mensen voor en achter de schermen die wereld zo overtuigend te doen lijken dat de kijker bereid is zich aan die wereld te onderwerpen?

In de tentoonstelling InScène worden de geheimen van Nederlands televisiedrama op interactieve wijze ontrafeld zonder het televisiemysterie volledig weg te nemen.

InScène betekent een langverwachte eerbetoon aan Nederlandse televisieseries. Aan de hand van fragmenten en complete afleveringen wordt de ontwikkeling van Nederlands televisiedrama in de volle breedte uitgelicht: van Zeg 'ns AAA tot ZOOP en van Swiebertje tot Annie M.G..

Wie de tentoonstelling binnenstapt, bevindt zich in een reusachtig visueel arena waar sleutelscènes uit Nederlandse televisieseries worden geprojecteerd. Rondom dit Dramapanorama wordt het publiek geleid door zeven creatieve studio’s die elk een genre vertegenwoordigt: soap, historisch drama, detective, comedy, musical, familiedrama en ziekenhuisdrama. De bezoeker krijgt dan de gelegenheid in de huid te kruipen van regisseur of acteur en ondervindt op uitdagende wijze hoe een scène totstandkomt.

Colofon

Opdrachtgever Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Gastconservator Robert Kievit

Tentoonstellingsontwerp Chris Koolmees

Tentoonstellingsbouw United Decor

Lichtontwerp Lichtpunt Theatertechniek

Softwareontwikkeling Kiss the Frog

AV producties Anne Koopmanschap

Dramapanorama Ton WolswijkMetropolisfilm

Fotoprints Vertical Vision