Jan Douwe Kroeske: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 23: Regel 23:
 
}}
 
}}
  
Jan Douwe Kroeske is een keiharde sportbink. Gedreven en gepassioneerd probeert hij het maximale uit zichzelf en zijn programma’s te halen. Hij is eerlijk, emotioneel en soms overgevoelig. Jan Douwe praat echter met iedereen even makkelijk. Hij heeft een brede belangstelling; hij is geïnteresseerd in muziek, sport, techniek en wetenschap.
+
===Jeugd===
 +
Na de HAVO volgt Jan Douwe Kroeske een opleiding tot sportleraar (1978 - 1981) en werkt drie jaar in die hoedanigheid (hij is onder andere skileraar in Oostenrijk en badmeester in Italië). Daarnaast speelt hij vanwege zijn lengte en passie tot zijn vierentwintigste eerste divisie volleybal. Zijn andere passie is popmuziek. Na negen maanden te hebben gewerkt bij de Stichting Nederlandse Top 40 (1983-1984) en een half jaartje bij de ''Popkrant'' krijgt Jan Douwe in 1985 zijn eerste eigen radioprogramma.  
  
Na de HAVO volgt Jan Douwe een opleiding tot sportleraar (1978 - 1981) en werkt drie jaar in die hoedanigheid (hij is onder andere skileraar in Oostenrijk en badmeester in Italië). Daarnaast speelt hij vanwege zijn lengte en passie tot zijn vierentwintigste eerste divisie volleybal. Hij heeft overigens nog een tweede grote voorkeur: popmuziek. Na negen maanden bij de Stichting Nederlandse Top 40 (1983 - 1984) en een half jaartje bij de ''Popkrant'' krijgt Jan Douwe in 1985 zijn eerste eigen radioprogramma.  
+
===Twee meter op de radio===
 +
''[[Twee meter de lucht in]]'' is het muziekprogramma  waarmee hij in 1985 debuteert. Het programma vormt het begin van een formule voor uitzendingen waar popmuziek van hoge kwaliteit centraal staat. De titel wil nog wel eens veranderen in de loop der tijd; ''[[Twee meter de avond in]]'', ''[[Twee meter de nacht in]]'' of gewoon ''[[Twee meter]]''. De term 2 meter is overigens afkomstig uit de radiowereld en staat voor etherverkeer in de scheepvaart en luchtvaart. Bovendien is het een verwijzing naar de lichaamslengte van Kroeske.
  
''[[Twee meter de lucht in]]'' is het muziekprogramma  waarmee hij in 1985 debuteert. Het programma vormt het begin van een formule voor kwaliteitspop-uitzendingen die tot vandaag voortduurt. De titel wil nog wel eens veranderen in de loop der tijd; ''[[Twee meter de avond in]]'', ''[[Twee meter de nacht in]]'' of gewoon ''[[Twee meter]]''. De term 2 meter is overigens afkomstig uit de radiowereld en staat voor etherverkeer in de scheepvaart en luchtvaart. Bovendien is het een verwijzing naar de lichaamslengte van Jan Douwe.
+
===Televisie===
 +
Naast muziekprogramma's krijgt Kroeske ook de gelegenheid om andere programma's te maken. Zo presenteert hij een tijdje het radioprogramma ''[[Langs de lijn]]''. In 1987 maakt Kroeske zijn debuut op de televisie met het programma ''[[Kippevel]]''. Hij maakt vervolgens voor de [[VARA]] verschillende televisieprogramma's.  
  
Naast muziekprogramma's krijgt Jan Douwe ook de gelegenheid om andere porgramma's te maken. Zo presenteert hij een tijdje het radioprogramma ''[[Langs de lijn]]''. In 1987 maakt Jan Douwe zijn debut op de televisie met het programma ''[[Kippevel]]''. Jan-Douwe werkt voor VARA TV mee aan verschillende programma's. Muziek en moderne techniek zijn hier de hoofdthema's.  
+
Tot zijn grote verbazing wordt zijn contract bij de VARA in 1999, na veertien jaar, ineens opgezegd. Nog datzelfde jaar gaat hij aan de slag bij commerciële omroep RTL en bij de vereniging Veronica. Hij krijgt de kans om op oude voet verder te gaan. Zo presenteert hij het populair wetenschappelijk programma ''[[Jan Douwe op Zoek]]'' en verschijnen de ''[[2M sessies]]'' op tv. Zijn populaire programma ''[[2 meter de lucht in]]'' is vanaf 2003 bovendien weer te horen bij [[Kink FM]].
  
Tot grote verbazing wordt zijn contract bij de VARA in 1999, na veertien jaar, ineens opgezegd. Jan's teleurstelling is groot, maar gelukkig vindt hij datzelfde jaar nog ergens anders onderdak. Jan Douwe gaat aan de slag bij commerciële omroep RTL en bij de vereniging Veronica. Bij de commerciëlen gaat hij eigenlijk gewoon door waar hij gebleven is. Zo presenteert hij het populair wetenschappelijk programma ''[[Jan Douwe op Zoek]]'' en verschijnen de ''[[2M sessies]]'' op tv. Zijn populaire programma ''[[2 meter de lucht in]]'' is vanaf 2003 bovendien weer te horen bij [[Kink FM]].
+
Naast zijn televisie- en radiowerk start Jan Douwe in maart 2000 zijn eigen productiebedrijf Double2 BV. Het productiebedrijf komt voort uit een behoefte om onafhankelijk programma's te kunnen maken. Ook is hij voorzitter van de jury van de Essent Awards (2001-2007), een aanmoedigingsprijs voor jonge, veelbelovende Nederlandse bands en artiesten.
 
 
Naast zijn televisie- en radiowerk start Jan Douwe in maart 2000 na zijn vertrek bij de VARA zijn eigen productiebedrijf Double2 BV. Het productiebedrijf komt voort uit een behoefte om onafhankelijk programma's te kunnen maken. Ook is hij als jurylid regelmatig te zien bij awardevenementen. Zo houdt hij zich jaarlijks bezig als voorzitter van de jury van de Essent Awards, een aanmoedigingsprijs voor jonge, veelbelovende Nederlandse bands en artiesten.
 
  
 
====Publicaties====
 
====Publicaties====

Versie van 9 mrt 2020 om 10:30

Jeugd

Na de HAVO volgt Jan Douwe Kroeske een opleiding tot sportleraar (1978 - 1981) en werkt drie jaar in die hoedanigheid (hij is onder andere skileraar in Oostenrijk en badmeester in Italië). Daarnaast speelt hij vanwege zijn lengte en passie tot zijn vierentwintigste eerste divisie volleybal. Zijn andere passie is popmuziek. Na negen maanden te hebben gewerkt bij de Stichting Nederlandse Top 40 (1983-1984) en een half jaartje bij de Popkrant krijgt Jan Douwe in 1985 zijn eerste eigen radioprogramma.

Twee meter op de radio

Twee meter de lucht in is het muziekprogramma waarmee hij in 1985 debuteert. Het programma vormt het begin van een formule voor uitzendingen waar popmuziek van hoge kwaliteit centraal staat. De titel wil nog wel eens veranderen in de loop der tijd; Twee meter de avond in, Twee meter de nacht in of gewoon Twee meter. De term 2 meter is overigens afkomstig uit de radiowereld en staat voor etherverkeer in de scheepvaart en luchtvaart. Bovendien is het een verwijzing naar de lichaamslengte van Kroeske.

Televisie

Naast muziekprogramma's krijgt Kroeske ook de gelegenheid om andere programma's te maken. Zo presenteert hij een tijdje het radioprogramma Langs de lijn. In 1987 maakt Kroeske zijn debuut op de televisie met het programma Kippevel. Hij maakt vervolgens voor de VARA verschillende televisieprogramma's.

Tot zijn grote verbazing wordt zijn contract bij de VARA in 1999, na veertien jaar, ineens opgezegd. Nog datzelfde jaar gaat hij aan de slag bij commerciële omroep RTL en bij de vereniging Veronica. Hij krijgt de kans om op oude voet verder te gaan. Zo presenteert hij het populair wetenschappelijk programma Jan Douwe op Zoek en verschijnen de 2M sessies op tv. Zijn populaire programma 2 meter de lucht in is vanaf 2003 bovendien weer te horen bij Kink FM.

Naast zijn televisie- en radiowerk start Jan Douwe in maart 2000 zijn eigen productiebedrijf Double2 BV. Het productiebedrijf komt voort uit een behoefte om onafhankelijk programma's te kunnen maken. Ook is hij voorzitter van de jury van de Essent Awards (2001-2007), een aanmoedigingsprijs voor jonge, veelbelovende Nederlandse bands en artiesten.

Publicaties

2 meter sessies, het boek (1997).