Negen heit de klok

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 19 nov 2008 om 13:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1948-1954
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreAmusement
Decennia1940-1949, 1950-1959
Mediumradio


Beschrijving

Legendarisch amusementsprogramma dat mensen begin jaren vijftig aan het radiotoestel kluistert. Iedere uitzending zijn de liedjes en sketches opgebouwd rondom een thema. 'Negen heit de klok' wordt bedacht door Jan de Cler, Alexander Pola en Dico van Meer . Zij zijn ook de belangrijkste medewerkers.

In tegenstelling tot andere amusementsprogramma's uit deze tijd haken de teksten in op de actualiteit. Zo schrijft De Cler elke week een actuele tekst op de herkenningsmelodie. De liedjes worden begeleid door een showorkest. Het programma is geïnspireerd op het succes van Avro's Bonte Dinsdagavondtrein. In eerste instantie wordt het programma live uitgezonden, maar in een latere fase wordt de op glasplaten opgenomen uitzending de volgende dag uitgezonden. De populariteit van het programma wordt duidelijk als een prijsvraag in 1950 40.000 inzendingen oplevert.

Negen heit de klok is 222 keer te beluisteren en wordt ook een paar keer op televisie uitgezonden. Na zes jaar stopt de KRO in 1954 met het programma. In 1966 keert het eenmalig terug ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de KRO. Jules de Corte, Kees Schilperoort en Max van Praag leveren bijdrages.

Makers

Katja Berndsen

Ko van de Bos

Harry Bronk

Jan de Cler

Wam Heskes

Dries Krijn

Alexander Pola

Mela Soesman

Muzikale medewerking van het KRO-amusementsorkest o.l.v. Klaas van Beeck,

pianist Guus Jansen,

mondharmonica-speler Luciano

Vocalisten De Maaszangers, De Drie Marketentsters en Bert Robbe.

KRO