Nick de Weerd

Uit B&G Wiki
Versie door Weerddecor (overleg | bijdragen) op 8 feb 2023 om 10:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Nick de Weerd begint in 1970 op de Afdeling Decorontwerp als ontwerpassistent. Als assistent werkt hij de ontwerpen van decorontwerpers uit tot realiseerbare constructies. Op basis van de werktekeningen of detailtekeningen kunnen de verschillende vakgroepen bij decorbouw aan de slag.

Als eerste gaat De Weerd aan de slag in het team van De kleine waarheid met ontwerpers Jaap Binnerts en Dorus van der Linden en assistent Henk Tilder. Na proeftekeningen voor aflevering 2 die worden goedgekeurd door chef Jan van der Does en chef van de assistenten Aart Terdu, mag hij vanaf aflevering 3 met het echte werk beginnen. Na De kleine waarheid werkt De Weerd een paar jaar alle ontwerpen uit van Arnold Kroon en Jenny van Geest die veelal decors voor actualiteitenprogramma's ontwerpen.

In 1978 promoveert De Weerd van ontwerpassistent naar decorontwerper. In die hoedanigheid ontwerpt hij kleinere decors en decors met spelletjes, zoals Te land, ter zee en in de lucht. Daarnaast wordt hij regelmatig ingezet als tweede man bij grote dramaproducties. Zo werkt hij regelmatig samen met Freek Biesiot, maar ook met de meeste andere ontwerpers van de Afdeling Decorontwerp.

Hij werkt tot de grote bezuinigingsronde van 1992 in vaste dienst bij de NOS. De laatste twee jaar niet meer op de Afdeling Decorontwerp, maar samen met Guus van den Heuvel in dienst van Decorbouw. Daar ontwerpen ze naast tv-decors ook stands, themapark onderdelen, restaurants en bedrijfspresentaties.

Na 1992 gaat De Weerd als freelancer decorontwerper werken en zich verdiepen in het digitale tekenprogramma MiniCAD (later VectorWorks). Maar de markt voor decorontwerp stort in 2002 in en de leverancier van Vectorworks biedt De Weerd een baan aan. De Weerd bedient vijf jaar de Vectorworks-helpdesk en geeft lessen in het tekenprogramma, ook aan zijn voormalig collega's bij NOB decor. Daarnaast werkt hij als freelancer decorontwerper. In 2007 heeft hij zoveel werk in interieurontwerp dat hij zijn baan bij VectorWorks opzegt. In deze periode werkt hij veel samen met Cor Lokker van SetDesign.