Niek Koppen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:
}}
}}


Na de middelbare school in Hengelo volgt Niek Koppen de [[Nederlandse Film en Televisie Academie| De filmacademie]], waar hij in 1981 afstudeert in regie, productie en montage. Als productieassistent werkt Koppen al in 1977 mee aan [[Het debuut]] van [[Nouchka van Brakel]]. Het productiewerk zet hij voort als opname- en productieleider voor films als'' [[De Anna]]'', ''[[De pretenders]]'' en ''[[De wisselwachter]]''. Als scenarioschrijver en regisseur werkt hij aan programma's als [[De wereld is van Thomas Finke]], [[Achterwerk in de kast]] en het bekroonde [[Wie was je opa's opa opa]].
Na de middelbare school in Hengelo (Overijssel) volgt Niek Koppen de [[Filmacademie]], waar hij in 1981 afstudeert in regie, productie en montage. Voor hij op de Filmacademie wordt aangenomen werkt hij bij twee films als productieassistent: ''[[Rembrandt]]'' van [[Jos Stelling]] (1977) en ''[[Het debuut]]'' van [[Nouchka van Brakel]] (1977). Tijdens en na de Filmacademie zet hij dit werk voort als productieleider bij o.a. ''[[De pretenders]]'' (Jos Stelling, 1981), ''[[De wisselwachter]]'' (Jos Stelling, 1986), ''[[Zoeken naar Eileen]]'' ([[Rudolf van den Berg]], 1987) en ''[[Terbeschikkinggesteld]]'' ([[Olivier Koning]], 1987). Vanaf 1987 begint hij zelf te regisseren. Het zijn 25 korte documentaires voor de VPRO-jeugdtelevisie waarmee hij ervaring opdoet, met name twee series: ''[[Achterwerk in de kast]]'' en het bekroonde ''[[Wie was je opa's opa Opa?]]''




Via een kort artikel komt Niek Koppen begin jaren ’90 het verhaal van de eerste zwarte wereldkampioen halfzwaargewicht boksen: ''Battling Siki''. De korte levensgeschiedenis van deze Senegalese man voert van Afrika naar Europa en vervolgens naar de VS waar hij in 1925, drie jaar na zijn overwinning op het Franse idool George Carpentier, zelfmoord pleegt. Koppen wordt door de vele blanco’s in Siki’s levensloopbeschrijving zo in zijn verbeelding geprikkeld, dat hij besluit het verhaal te gaan onderzoeken en te verfilmen.  In 1992 wordt de documentaire ''[[Siki]]'' vol enthousiasme door het Nederlands filmpubliek ontvangen.
Meer dan drie jaar werkt Koppen aan ''[[De slag in de Javazee]]'', een oral history documentaire over een  gevecht tussen een Japanse vloot en een veertien schepen tellende geallieerde vloot op 27 januari 1942. De hele geallieerde vloot komt tot zinken. Koppen laat overlevenden samen de slag van het begin tot het eind vertellen, tot in de kleinste details.
Oud producentenvriend [[Kees Ryninks]] benadert Niek Koppen in 1996 voor een documentaire over de vossenjacht in Midden-Engeland. Ryninks krijgt de politiek gevoelige film bij de Engelse omroepen niet verkocht en heeft besloten een Nederlandse financier en regisseur te zoeken. Een jaar lang volgt Koppen daarop de meester en zijn twee assistenten van jachtvereniging Ludlow Hunt. Koppen heeft bewust geen oog voor het ethische vraagstuk rond het toelaten of verbieden van de jacht, zo vertelt hij in een interview in ''De Filmkrant'' (november 1997): ‘’Het doden van dieren, daar moest de film over gaan. Wat me het meeste opviel is dat de hondenverzorger de hele dag met de dood bezig is. Dat voortdurende omgaan met de dood wilde ik ontmythologiseren, plat maken: dit is een man die de huid van beesten stroopt, hun kadavers in stukken hakt en ze aan de honden voert. Dat wilde ik precies zo laten zien als het is, gewoon registreren.’’ Twee dagen na het Lagerhuis debat over een mogelijk wettelijk verbod van de vossenjacht, heeft ''[[The Hunt]]'' zijn wereldpremière tijdens het IDFA ‘97.     
Een jaar later verschijnt Koppen’s documentaire ''[[De keuken van Kok]]''. De filmmaker heeft de PvdA vijftig dagen gevolgd tijdens de verkiezingscampagne van 1998. Inspiratiebron voor de film is Richard Pennebakers ''The War Room'' een intiem en direct verslag van Clintons verkiezingscampagne in 1992. Koppen krijgt als eerste filmmaker toegang tot het campagnebureau van de partij.
In 2001 maakt Koppen een film over Toneelgroep Amsterdam ''[[TGA]''. Koppen brengt zijn camera binnen op het moment dat de machtsoverdracht plaatsvindt van artistiek leider Gerardjan Rijnders naar algemeen directeur Ivo van Hove. Drie jaar later volgt een film over de geschiedenis van de Nederlandse dans ''[[Holland Danst!]]''.
''Winnen is belangrijker dan meedoen.'' Zo luidt de door de Nederlandse hockeymeisjes voorgestelde documentairetitel, van de film die inmiddels bekend staat als ''[[Goud]]''. In de in 2007 uitgekomen documentaire staat opnieuw een groepsproces centraal: Koppen filmt de hockeymeisjes in de twee maanden vooraf en tijdens het wereldkampioenschap in Madrid. Koppen mag overal filmen waar coach Marc Lammers komt en op de weinige plaatsen die overblijven, is researcher [[Esther Gaarlandt]] aanwezig. Als de filmmaker in een interview in ''De Volkskrant'' wordt gevraagd wat hem daar nu aan fascineert, zegt hij 'duidelijkheid'. De doelstelling is simpelweg: goud. De vraag die een film oplevert is: hoe kom je daar? De hockysters en de film blijken succesvol: de meiden krijgen een gouden medaille, Koppen een gouden kalf. 
In 1999 starten producent [[Jan de Ruiter]], researcher [[Renée van der Grinten]] en Niek Koppen het filmproductiebedrijf' [[Selfmade films]]. Het drietal produceert onder andere de documentaires ''[[Ramses]]'' van [[Pieter Fleury]] Gouden, over het leven van [[Ramses Shaffy]] en '[[Justiça]]'', een film over de dagelijkse routine van rechters, advocaten en veroordeelden op een Braziliaanse strafrechtbank in Rio de Janeiro. Tevens wordt Koppen gevraagd voor het eindredacteurschap documentaire bij de Humanistische Omroep, een functie die hij deelt met [[John Appel]] en [[Peter Delpeut]]. Het drietal initieert de documentairereeks ''[[Ondertussen in Nederland]]'', met producties als ''[[de match]]'' van [[Kees Hin]], ''[[De huizen van Hristina]]'' van [[Susanne Raes]] en ''[[Meester Ben]]'', gemaakt door regisseur [[Vuc Janic]].
In 2007 wordt Koppen hoofd Documentaire bij het [[Filmfonds]], een aanstelling voor een periode van vijf jaar, met ongeveer  twee miljoen jaarlijks aan budget. Eind 2008 introduceerde de filmmaker hier de [[Wildcards]], die drie afgestudeerde filmstudenten de kans geeft om met 40.000 euro een nieuwe documentaire te maken. De studenten zetten hun project zelfstandig op en krijgen hierin begeleiding van een producent en coach. De kaarten worden tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht uitgereikt en het is de bedoeling dat de films het volgende jaar tijdens het festival in première gaan.


   
   
[[Category:personen|Koppen, Niek]]  [[Category:documentairemaker|Koppen, Niek]]  [[Category:scenarioschrijver|Koppen, Niek]]  [[Category:producent|Koppen, Niek]]  [[Category:eindredacteur|Koppen, Niek]]
[[Category:personen|Koppen, Niek]]  [[Category:documentairemaker|Koppen, Niek]]  [[Category:scenarioschrijver|Koppen, Niek]]  [[Category:producent|Koppen, Niek]]  [[Category:eindredacteur|Koppen, Niek]]

Versie van 23 aug 2013 11:11

Na de middelbare school in Hengelo (Overijssel) volgt Niek Koppen de Filmacademie, waar hij in 1981 afstudeert in regie, productie en montage. Voor hij op de Filmacademie wordt aangenomen werkt hij bij twee films als productieassistent: Rembrandt van Jos Stelling (1977) en Het debuut van Nouchka van Brakel (1977). Tijdens en na de Filmacademie zet hij dit werk voort als productieleider bij o.a. De pretenders (Jos Stelling, 1981), De wisselwachter (Jos Stelling, 1986), Zoeken naar Eileen (Rudolf van den Berg, 1987) en Terbeschikkinggesteld (Olivier Koning, 1987). Vanaf 1987 begint hij zelf te regisseren. Het zijn 25 korte documentaires voor de VPRO-jeugdtelevisie waarmee hij ervaring opdoet, met name twee series: Achterwerk in de kast en het bekroonde Wie was je opa's opa Opa?