Toneelgroep Amsterdam

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid Archief
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte54'08"
MediumTelevisie
Externe infoSelfmade Films


Beschrijving

Niek Koppen volgt een jaar lang Toneelgroep Amsterdam, het grootste theatergezelschap van Nederland met zo'n 100 mensen in vaste dienst. In [Het Uur van de Wolf] wordt een driedelige documentaire serie uitgezonden over het alle ontwikkelingen van 1999 tot het jaar 2000. In die periode is de Toneelgroep onderhevig aan heftige veranderingen, artistiek leider Gerardjan Rijnders is opgestapt en grote acteurs als Kitty Courbois, Joop Admiraal, Sigrid Koetse en Jacques Commandeur ook weggegaan. Kortom, Toneelgroep Amsterdam gaat een nieuwe weg in slaan onderleiding van een nieuwe artistiek leider, Ivo ten Hove. Het jaar 1999-2000 is een overgangsjaar voor het gezelschap, pas vanaf 1 januari 2001 zal Ten Hove ook daadwerkelijk als directeur aan de slag gaan. Niet alleen Ten Hove wordt gevolgd, ook de technische dienst, de ontwerpers, de ateliers, de publiciteitsafdeling, het secretariaat, de directie en het bestuur worden gevolgd terwijl Gerardjan Rijnders zich opmaakt voor vertrek. De makers benaderen Toneelgroep Amsterdam als een theaterbedrijf.

De documentaire Toneelgroep Amsterdam is op 22 april 2001 in première gegaan en is in mei bij Het uur van de wolf vertoond op televisie.

In het eerste deel is te zien hoe Ten Hove begint aan het jaar. Op een leden vergadering wordt Ten Hove geïntroduceerd als de nieuwe zakelijke en artistieke leider. Bij zijn introductie wordt al duidelijk dat er heel veel aan de hand is binnen het theatergezelschap. Niet iedereen was het eens met Ten Hove in zijn nieuwe functie, maar over het algemeen vind Gerardjan Rijnders wel dat hij de beste keuze was. Bij aanvang van zijn werkzaamheden schuift Ten Hove aan bij diverse belangrijke personen uit het gezelschap om te praten over het functioneren van de afeling en de toekomst. Verder is te zien hoe de nieuwe voorstelling De Cid in première gaat; daarbij komen nog enkele problemen te kijken. Gerardjan Rijnders regiseert deze voorstelling.

Positieve krantenkritieken komen over De Cid binnen in de tweede aflevering van de documentaireserie. Recencenten zijn als het ware lovend over de première, daarentegen komen andere producties moeilijker tot stand.

In het derde deel van deel is het theatergezelschap aan het wachten op de uitslagen van het Nieuwe Kunstenplan. Ondertussen bereidt Gerardjan Reinders zijn afscheid voor.

Makers

Regie Niek Koppen

Research Henriëtte Theunissen

Research en productieleiding Renée van der Grinten

Camera Kester Dixon en Bouwe Mulder

Geluid Otto Horsch en Bouwe Mulder

Montage Erik Disselhof

Geluidsnabewerking Paul Bijpost

Uitvoerend producent Jan de Ruiter

Productie NPS Marian van der Willigen

Eindredactie NPS Cees van Ede

Zendgemachtige NPS


Achtergrondinformatie

Deze driedelige documentaireserie is tot standgekomen door middel van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

Regisseur Niek Koppen heeft samen met producent Jan de Ruiter en researcher Renée van der Grinten het documentaireproductie bedrijf Selfmade Films opgezet. Toneelgroep Amterdam is dan ook een productie van Selfmade Films. Selfmade films heeft meerdere producties gemaakt voor Het uur van de wolf, zoals Alexander van der Slobbe, De droom van Jan Wolff, Mathilde Willink Superpoes en Bij ons in Scharloo.