Tegenlicht

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 28 feb 2022 om 16:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2002-heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009, 2010-2019, 2020-2029
Lengte50'
Mediumtelevisie
Externe infoArchief van de Toekomst

Tegenlicht.jpg

Beschrijving

Dé actualiteitenrubriek van de VPRO. Tegenlicht brengt nieuwe ideeën en maatschappelijke trends voor het voetlicht. Controversiële en gedegen analyses wisselen elkaar af. Afhankelijk van het onderwerp worden verschillende vormen gekozen, zoals documentaires, lange reportages of debatten.

Verschillende afleveringen van het programma worden genomineerd voor bekende prijzen. In 2005 wint Tegenlicht de Nipkowschijf met de aflevering waarin een documentaire over de Arabische nieuwszender Al Jazeera van Hans Otten (regie) en Mustapha Oukbih (research) wordt uitgezonden. De documentaire werd al eerder door de Stichting Nederlandse Academy Awards genomineerd voor het Gouden Beeld in de categorie informatief. In 2008 is er wederom een nominatie. Deze keer is een aflevering uit de reeks De avonturen van Harry Holland genomineerd voor een Beeld en Geluid Award.

Archief van de toekomst

VPRO Tegenlicht, VPRO Medialab, ontwerpbureau Sudox en Beeld en Geluid ontwikkelen samen het 'Archief van de Toekomst'. Dit online Archief van de Toekomst gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 uitzendingen van VPRO Tegenlicht, gemaakt sinds 2002, op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Het online Archief van de Toekomst is vanaf zondag 20 februari 2022 te raadplegen via Archief van de Toekomst.

Makers

Eindredactie in verschillende samenstellingen
Roel van Broekhoven, Peter van Ingen, Hans Keller, David Kleijwegt, Marije Meerman, Jos de Putter, Doke Romeijn, Frank Wiering, Henneke Hagen, Geert Rozinga

Productie
Mariska Schneider, Nicoline Tania, Anneke Uitendaal, Judith van de Berg, Janneke van de Kerkhof, Ymke Kreiken, Marga Smit

Makers
Kees Brouwer, Bregtje van der Haak, Rob van Hattum, Chris Kijne, Marije Meerman, Eugene Paashuis, Shuchen Tan, Olaf Oudheusden e.v.a.

Camera
Alexander Oey, Hans Fels, Stef Tijdink, Mies Rogmans, Erik van Empel, Jaap Veldhoen, Pierre Rezus, Kees Brouwer, Stefano Bertacchini e.v.a.

VPRO,,