Adam Curry

Uit B&G Wiki
Adam Curry in 1993

NaamAdam Curry
GeborenWashington D.C. USA, 3 september 1964
Functies diskjockey, presentator
Bekend vanCountdown, Veronica’s Volle Vrijdag, Curry en van Inkel, Adam’s Family
Periode actief1984-
Werkt samen metJeroen van Inkel, Simone Walraven, Jeroen Kijk in de Vegte, Michele Veenstra
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoCurry.com

Adam Curry in de media
Oeuvre van Adam Curry

Adam Curry is een Nederlands-Amerikaanse presentator en ondernemer.

Jeugd

Adam Curry is geboren in de VS, maar woont op verschillende plekken in de wereld, drie jaar in Uganda en een paar jaar in Virginia. Begin jaren ’70 komt hij met zijn Amerikaanse ouders naar Nederland. Het is aanvankelijk de bedoeling voor drie jaar, ze blijven echter. Curry volgt het Christelijk Lyceum Buitenveldert.

Adam Curry heeft iets van een ‘angry young man’; zijn Amerikaans accent onderscheidt hem van collega dj’s en vj’s. Daarnaast heeft hij oog voor nieuwe technologieën en is bovendien soms een succesvol zakenman. Hij is actief, strijdbaar en heeft een neus voor publiciteit. Zijn huwelijk met Patricia Paay vergroot zijn populariteit bij het Nederlandse publiek.

Radio

Zijn radioloopbaan begint op 16-jarige leeftijd als technicus bij de ziekenomroep Radio Tulipa. Vervolgens werkt Curry een tijdje bij Radio Decibel 96.2 onder de schuilnaam John Holden. Bij dit station werken meer talentvolle diskjockeys, onder andere Jeroen van Inkel en Simone Walraven.

In 1984 neemt Adam Curry de presentatie van het popprogramma Countdown. over van Erik de Zwart over, die naar de TROS vertrekt. In 1988 neemt Simone Walraven op haar beurt het ‘stokje’ over van Curry. Op Radio 3 maakt hij samen met Jeroen van Inkel programma's.

US

In 1987 keert hij terug naar de States en vestigt zich met Patricia Paay aanvankelijk in New York. Curry werkt voor MTV en presenteert The Top 20 Countdown. Later verhuist het echtpaar Curry naar het landelijke Verona in New Jersey. Naast regelmatig werk voor Veronica, bijvoorbeeld in het seizoen 1993 vier afleveringen van de serie Veronica goes Asia, werkt Curry voor MTV en de radiozender Z-100 in New York

Zakenman

Ondertussen start Curry het mediabedrijf On Ramp en later het internetbedrijf Think New Ideas. Dat is een succesvolle stap, omdat hij als ondernemer de ‘big boom’ meemaakt. In 1999 terug in Nederland begint Adam samen met zakenpartner Simon Cavendish in Amsterdam United Resources of Jamby, een internetbedrijf met breedbandfaciliteiten en bouwers van websites voor grote ondernemingen.

Oud-Veronicacollega Unico Gloria maakt ook deel uit van de Jambydirectie. In 2001 richt Curry tevens zijn eigen helikopterverhuurbedrijf Rotorjet op. In juni 2003 wordt er beslag gelegd op de eigendommen van het echtpaar Curry vanwege het faillissement van zijn helikopterbedrijf Rotorjet bv. Ook Patricia’s kapitale pand aan de Keizersgracht in Amsterdam, waar haar bedrijf La Paay Cosmetics is gevestigd, zou volgens de berichtgeving onder deze maatregel vallen. In NOVA ontzenuwt Curry het bericht dat er ook beslag gelegd is op het cosmetica bedrijf.

Radio en televisie

Vanaf 2002 is Curry weer regelmatig op de Nederlandse radio en televisie te horen en te zien. In een aantal programma’s staan de jaren ’80 centraal, zoals het BNN radioprogramma Curry en KidV, samen met Jeroen Kijk in de Vegte en als presentator van het televisieprogramma The reflex of the 80’s.

In navolging van de realityserie rond de popster Osbourne in Amerika voor MTV en de Belgische ex-voetballer Jean-Marie Pfaff (RTL) is het echtpaar Curry te zien in een eigen serie. Adam’s family is vanaf 8 maart 2003 elke zaterdag op SBS6 te zien

Bij BNN neemt Curry ontslag in 2003. Naar eigen zeggen naar aanleiding van het McKinsey-rapport. Volgens McKinsey moet de publieke omroep volgend jaar € 40 miljoen bezuinigen. Met zijn ontslag levert Curry zijn salaris (€ 90.000 per jaar voor twee uur radiomaken in de week) in als eerste stap in de bezuinigingsronde.

In 2003 overweegt Curry om Endemol een proces aan te doen om te verbieden, dat de producent zijn naam en beeltenis zonder betaling zal gebruiken voor het nieuwe TV-programma Sterrenbeurs (SBS6). Curry beroept zich op het portretrecht. Hij is hiermee de eerste bekende Nederlander, die zich op deze wijze verzet. Endemol beroept zich op vrije nieuwsgaring. De zaak wordt bijgelegd, want Curry wordt samen met Robert ten Brink de nieuwe presentatoren van Sterrenbeurs.

Op 16 september 2003 is de eerste uitzending van de groots opgezette show, waarin Nederlandse sterren als aandelen worden verhandeld. Al na drie afleveringen besluit SBS6 en Ten Brink de samenwerking te verbreken. Ondanks de uitzendingen op prime time kijken namelijk veel te weinig mensen. Drie weken na het vertrek van Robert ten Brink stapt ook Curry als presentator bij Sterrenbeurs op. Zijn opvolger is voormalig Yorin-presentatrice Chimène van Oosterhout.

Van september 2003 tot augustus 2004 presenteert Curry weer voor Veronica, samen met Michiel Veenstra en Alexander Stevens is hij elke werkdag op de radio met het ochtendprogramma Ook Goeiemorgen. In 2004 presenteert Curry een week lang zijn radioshow vanuit het kamp van de Nederlandse mariniers in As-Samawah in Zuid-Irak.

UK

In 2005 verhuist Curry naar Engeland en start met zakenpartner Ron Bloom een podcast-site Curry.com. Curry begint zijn Daily Source Code, een netwerk van mp3-radiouitzendingen. De site is bedoeld als centrale marktplaats voor internetradioluisteraars, programmamakers en adverteerders.

Prijzen en onderscheidingen