Jeroen van Inkel

Uit B&G Wiki
Jeroen van Inkel

NaamJeroen Donderwinkel
GeborenAmsterdam, 7 juli 1961
Functies diskjockey
Bekend vanTop 40, Curry & Van Inkel, Rinkeldekinkel, Stenders en Van Inkel
Periode actief1982-heden
Werkt samen metAdam Curry, Rob Stenders, Gijs Staverman
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoOfficiële site

Jeroen van Inkel in de media
Oeuvre Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel is een radiodier bij uitstek. Hij is in de loop der jaren gepokt en gemazeld. Jeroen doorloopt het hele circuit van platendraaiende discjockey in discotheken, via Amsterdamse piratenzenders naar de Publieke Omroep om vervolgens de commerciële kant te zoeken. Alhoewel hij ook als televisiepresentator gewerkt heeft, staat Jeroen toch vooral synoniem voor één van de meest populaire Nederlandse radiopresentatoren. Met enige regelmaat verschijnt hij vanwege een ludieke of recalcitrante aktie in het nieuws. Bovendien is van Jeroen (net als zijn collega’s Erik de Zwart en Lex Harding) ondernemer. Samen met enkele zakenpartners (onder andere Olav Mol) richt hij in december 1999 het Hilversumse bedrijf KinKonk Produkties op. Jeroen past in het rijtje Willem van Kooten, Frits Spits en is voor vele nieuwkomers een voorbeeld.

Na de middelbare school volgt Jeroen een opleiding aan de Grafische School. De opleiding maakt hij niet af; hij gaat liever werken in een discotheek. Hier komt Jeroen voor het eerst met dj-werk in contact. Al snel krijgt hij de smaak te pakken en in 1981 mag hij zelf als dj werken bij Fifty-Fifty. In 1982 verhuist Jeroen naar Almere. In zijn vrije tijd werkt hij voor talloze lokale omroepen.

Zijn loopbaan start pas echt als hij in 1982 bij de Amsterdamse piratenzender Radio Picasso 101 FM mag werken. Voor dit Station, dat alleen op zondag uitzendingen presenteert Jeroen De winkel van Inkel. Na de nodige ervaring te hebben opgedaan stapt hij over naar Radio Decibel 96.2. Bij deze zender is meer veelbelovend talent aanwezig (onder andere Adam Curry en Simone Walraven). Jeroen introduceert bij deze zender het radiospelletje Tel met Decibel. Zijn radiowerk wordt inmiddels door bekende collega's opgemerkt. Ruud Hendriks en Frits Spits zien wel wat in de jonge Jeroen en halen hem naar Radio Veronica.

In 1984 begint Jeroen bij Veronica op Radio 2. Hij presenteert het jongerenprogramma Trend en de nachtuitzending Oh, wat een nacht. Al vrij snel moet Jeroen zo af en toe invallen op de popzender Hilversum 3. Hierdoor krijgt hij landelijke bekendheid. Vooral het programma Curry & van Inkel dat hij samen met Adam Curry maakt is zeer populair.

Inmiddels is Jeroen ook met regelmaat op de televisie te bewonderen. Op de jaarlijks terugkerende Muziekdag ontbreekt hij niet als presentator en ook verzorgt hij de presentatie van programma's als Veronica goes America.

Als Veronica in 1995 besluit om het publieke bestel te verlaten en voortaan commercieel door te gaan verhuist Jeroen trouw mee. Op Hitradio Veronica presenteert hij het drie uur durende ochtendprogramma Rinkeldekinkel Ook Goeiemorgen. Het programma is zeer populair en een variant verschijnt zelfs een aantal seizoenen op de televisie.

Kenmerkend voor de radioprogramma's van Jeroen zijn, naast zijn creatieve gebruik van jingles, de vele ludieke acties. Zo start hij met het item "BH’s over de Maas" om bekende Nederlandse vrouwen op te roepen om hun BH af te staan om er een ‘ketting’ mee te maken over de Maas. Volgens Jeroen is het een symbolische actie tegen borstkanker. Een ander voorbeeld is de "Nationale Flitspalenactie". Jeroen roept luisteraars op om flitspalen onklaar te maken en hiervan melding te maken. Deze oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid valt bij de overheid zeer slecht en het OM stelt een onderzoek in. Het komt echter niet tot een veroordeling.

In april 2000 stapt Jeroen met Rinkeldekinkel over naar Radio 538. De ludieke acties blijven. In juni 2001 Jeroen weer in opspraak door zijn landelijke oproep om massaal de Tweede Kamer te bellen om de veiling van etherfrequenties te voorkomen. Een jaar later is het weer raak als hij een oproep tot vernieling van de sites van politieke partijen doet door een ‘5-minute crashtest’. Het voorval loopt met een sisser af, maar de providers reageren verbolgen.

Wanneer Veronica (als onderdeel van Sky Radio) eind augustus 2003 weer besluit om met radio te beginnen wil Jeroen terug naar zijn oude liefde. Hij heeft echter nog een contract tot april 2005 bij 538. De zender wil Jeroen niet zomaar laten lopen en verlangt een hoge afkoopsom voor de diskjockey. De problemen worden voorlopig opgelost door Jeroen op 538 een ochtendshow te geven. In december 2003 is de breuk toch definitief; na het vertrek van collega Erik de Zwart is de sfeer volgens Jeroen bij Radio 538 veranderd. Met ingang van 5 januari 2004 is Jeroen elke werkdag vanaf 16.00 uur s’middags weer te horen op Radio Veronica. Jeroen moet aan Radio 538 overigens wel een deel van de afkoopsom betalen.

In 2005 wordt Jeroen benaderd door Q-Music om een ochtendprogramma te maken. Jeroen gaat akkoord. Samen met producer/sidekick Arjen Overmaat (Jasper de Vries) en nieuwslezeres Hannelore Zwitserlood verzorgt hij het ochtendprogramma Je dag is goed.

In 2007 maakt Jeroen zijn debut als acteur op de Nederlandse televisie. Hij wordt gevraagd voor een gastrolletje in de serie Lotte. Minder goed nieuws is er voor Jeroen eind 2007: Q-Music trekt Ruud de Wild aan om de ochtendshow van Jeroen over te nemen. Jeroen hoeft gelukkig niet weg: vanaf maart 2008 verzorgt hij bij Q-Music een nieuw middagprogramma.

Begin 2008 wordt bekendgemaakt dat Jeroen ook te horen zal zijn bij KX Radio. Samen met Wouter van der Goes maakt hij daar het programma Q en Q.

Prijzen en onderscheidingen

Marconi Oeuvre Award (2010)