Angela Schijf

Uit B&G Wiki

De carrière van Angela Schijf verloopt bliksemsnel. Filmregisseur Jean van de Velde noemt haar niet voor niets de nieuwe Doris Day. Tegen de tijd dat ze drieëntwintig is heeft de jonge actrice al gespeeld in TV series, musicals, films en toneelstukken. Toch ziet ze zichzelf nog niet als volledig actrice: “ik ben eerder geneigd te zeggen dat ik actrice in wording ben”.

Op vierjarige leeftijd is een zeer jonge Angela Schijf al te zien op de televisie. Een vriendin van haar moeder heeft een modellenbureau en via haar komt ze terecht in commercials voor Dreft, Barbie en De Efteling. Een carrière als actrice staat niet in de planning, het is eerder een hobby. Ze gaat naar het gymnasium en wil liever arts worden. Toch komt televisie steeds weer op haar pad. Zo is ze als jonge tiener te zien met gastrolletjes in series als Oppassen!!!, M'n dochter en ik en Ik ben je moeder niet.

Als ze op vijftienjarige leeftijd doorbreekt bij het Nederlandse publiek met de rol van Kim Verduyn in de serie Goede tijden slechte tijden wordt het serieus. Vanaf 1996 is ze 5 dagen in de week te vinden in de studio in Aalsmeer. ‘s Avonds gaat ze nog gewoon naar school en weet ze haar middelbare school te voltooien.

Na drie jaar GTST is het tijd voor iets nieuws. Zo speelt ze in 1999 een seizoen in de komedieserie Babes en is te zien met een kleine rol in Baantjer. In 2001 maakt ze zowel haar debuut op het grote scherm als in het theater. Zo schittert ze naast Antonie Kamerling in de film Ik ook van jou en in de musical 42nd Street.

In 2003 heeft ze veel succes met de film Van God los. Voor haar rol als Anna Sprengers ontvangt ze een award in de categorie beste actrice op het Lecce Festival of European Cinema. Een ander hoogtepunt is de TV serie Meiden van de Wit. Aan de serie houdt ze een goede vriendschap met actrice Frédérique Huydts over.

Na de geboorte van haar dochter Bloem in 2005 doet Angela het wat rustiger aan. Ze is nog te zien in Lieve lust en Flikken Maastricht.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld in de categorie Beste soap actrice voor haar rol in Goede tijden slechte tijden (1999)

Musical Award voor Beste vrouwelijke nieuwkomer (2001)

Dutch Filmstar Election Award in de categorie favoriete actrice (2003)

Lecce Festival of European Cinema Award in de categorie beste actrice voor haar rol in Van God los (2004)

Zilveren Televizier-Ster Actrice 2016

Zilveren Televizier-Ster Actrice 2017