Bram Vermeulen (cabaretier/presentator)

Uit B&G Wiki
Bram Vermeulen (1981)

NaamAbraham Gerrit Vermeulen
GeborenDen Haag, 13 november 1946
GestorvenSan Dalmazio, Italië, 4 september 2004
Functieszanger, presentator, componist, cabaretier
Bekend vanNeerlands Hoop
Periode actief1968-2004
Werkt samen metFreek de Jonge, Jan de Hont, Thé Lau, Shireen Strooker, Paul de Munnik, Ischa Meijer
Externe infoSite Bram vermeulen

Bram Vermeulen in de media
Oeuvre van Bram Vermeulen

Abraham Gerrit Vermeulen (13 oktober 1946 – 4 september 2004) is een Nederlands zanger, componist, cabaretier, volleyballer en kunstschilder.

Jeugd

Bram Vermeulen is de jongste zoon in een gezin met drie kinderen. Op zijn dertiende komt hij onder de hoede van volleybaltrainer Cees van Zweden die zijn talent voor balsporten herkent. Amper 16 jaar oud wordt hij de spelverdeler van het Nederlands volleybalteam. Bram speelt gedurende de jaren zestig 53 interlands.

Begin carrière

Vermeulen gaat psychologie studeren in Amsterdam. Hij is veel bezig met cabaret en het schrijven van muziek. Studiegenoot Jop Pannekoek vraagt hem in 1967 of hij iemand wil begeleiden op de piano. Die iemand is Freek de Jonge. Het klikt tussen die twee en al snel vormen zij de cabaretgroep, Cabriolet.

Neerlands Hoop

Eerst nog met Johan Gertenbach maar al snel gaan Freek en Bram met zijn tweeën verder. Op 12 juni 1968 treden zij voor het eerst op als Neerlands Hoop in Bange Dagen. Aan hun samenwerking komt in 1979 een einde als Freek besluit om solo verder te gaan. Bram blijft teleurgesteld achter.

Na het uiteenvallen van Neerlands Hoop heeft Bram Vermeulen moeite om de draad weer op te pakken. In tegenstelling tot Freek lukt het Bram niet gelijk om voet aan grond te zetten in het theater. Wel oogst hij gaandeweg steeds meer succes met zijn liedteksten; voor zichzelf en voor anderen.

Bram Vermeulen en De Toekomst

In 1980 richt hij zijn eigen groep op genaamd Bram Vermeulen en De Toekomst. Hij ontvangt twee Edisons, voor Doe Het Niet Alleen en Bram. Hij ontpopt zich als een veelzijdig artiest en wordt vooral in Vlaanderen ongekend populair met zijn liedteksten.

Daarnaast schildert hij, schrijft columns, gedichten en boeken, tekent strips, maakt en presenteert televisieprogramma’s. In 1995 ontvangt hij uit handen van Annie M.G.Schmidt de daar haar genoemde prijs voor zijn lied Een doodgewone jongen.

Televisie

Op televisie is Bram Vermeulen te zien als presentator van verschillende programma's, waaronder het populair wetenschappelijke Vermeulen weet het beter.

Vermeulen woont en werkt sinds 1984 samen met actrice en regisseur Shireen Strooker. Hij heeft uit zijn vorig huwelijk met Titia Kiewiet de Jonge twee dochters, Tamara Vermeulen en Katarina Vermeulen.

Tijdens een vakantie in de Italiaaanse Toscane overlijdt Vermeulen onverwacht in zijn slaap aan een hartstilstand.