Carel Kuyl

Uit B&G Wiki
Carel Kuyl 1988; (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamCarel Kuyl
Geboren, 1952
FunctiesCategory:omroepbestuurder
Bekend vanNOVA, Nieuwsuur
Periode actief1995-heden
Werkt samen metPaul Römer


Carel Kuyl (1952) is een Nederlands televisiejournalist en omroepbestuurder.

Het Capitool

Na een studie Politicologie aan de UVA komt hij in 1981 in dienst bij de NOS. Hij gaat werken als redacteur bij het programma Het Capitool. Dit politieke praatprogramma op de zondagochtend is de voorloper van Buitenhof.

NOS Laat

Na een uitstapje naar de KRO, waar hij voor het programma Panorama gaat werken, komt hij terecht bij NOS Laat. Dit op werkdagen uitgezonden achtergrondrubriek onder andere gepresenteerd door Maartje van Weegen verandert na een de fusie met Achter het nieuws in NOVA. Kuyl wordt dan chef Buitenland.

NOVA perikelen

De ongetwijfeld moeilijkste periode maakt Kuyl door met NOVA. De intentie om van NOVA meer een praatprogramma te maken wordt geen succes. Het imiteren van rubrieken als Barend en van Dorp doet het programma geen goed.

Wanneer hoofdredacteur Rik Rensen als presentatieduo Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg aantrekt, zonder daarvan de redactie en de toenmalige presentatoren Rob Trip, Kees Driehuis en Margriet Vroomans op de hoogte te brengen, is een rel geboren. De presentatoren melden zich ziek.

Door alle ophef gaan de plannen de ijskast in. Rensen verdwijnt als hoofdredacteur en van Nieuwkerk en Rottenberg houden het ook voor gezien. Kuyl is sinds 2003 hoofdredacteur van NOVA, tot het einde van het programma in 2012. Daarnaast is hij ook hoofdredacteur informatieve programma's.

NTR

In 2012 stapt Kuyl over naar de NTR en wordt daar mediadirecteur.