Christa Rosier

Uit B&G Wiki
Christa Rosier

NaamChristina Jacoba Hendrika Rosier-Veldkamp
GeborenHilversum, 3 november 1960
GestorvenHuizen, 19 juni 2011
Functiesomroeper,
presentator
Bekend vanOmroeper EO
Periode actief1984-1996
Externe infoofficiële site

Christa Rosier in de media
Oeuvre Christa Rosier

Christa Rosier groeit op in Hilversum en woont een lange tijd tegenover het oude NOS gebouw. De jonge Christa houdt zich daar echter niet mee bezig en vult haar vrije tijd het liefst met tekenen en schilderen. Na de middelbare school kiest ze voor een andere richting en gaat ze journalistiek studeren in Amersfoort.

Via een stage komt ze toch bij de media terecht. Niet bij het bekende NOS gebouw, maar bij de Evangelische Omroep. De samenwerking bevalt beide partijen goed en de EO vraagt haar na de stage te blijven. Ze gaat aan de slag als productieassistente bij de afdeling verkondigende programma’s. De afdeling is onder andere verantwoordelijk voor de meer inhoudelijke programma’s als Bijbelstudies met Henk Binnendijk en De verandering.

Als productie-assistente is ze ook aanwezig bij omroepers-screentesten. Niet alleen regelt ze de scripts voor zo’n dag ook is ze onderdeel van de screening. Zo krijgen de kandidaten de opdracht haar te interviewen. Regisseur Dirk Jan Bijker stelt tijdens één van de interviews voor de rollen om te draaien en zo belandt Rosier ook op de band tussen de sollicitanten. Naar aanleiding van deze opnamen wordt ze vervolgens gevraagd of ze als omroepster zou willen werken. Hoewel werken voor de camera haar niet echt trekt probeert ze het toch. Vanaf 1984 is ze naast haar reguliere werkzaamheden bij de EO ook te bewonderen als omroepster.

Uiteindelijk werkt Rosier in totaal 13 jaar als omroepster voor de EO. Zo nu en dan is ze in deze periode ook te zien als presentatrice van een programma. Ze presenteert onder andere het middagmagazine Van hart tot hart en ze valt een tijdje in voor Manon Thomas in het programma Kook TV. Achter de schermen wordt er wel gesproken over meer presentatiewerk, maar concrete plannen komen er niet. In 1996 besluit de EO plotseling het fenomeen omroepers af te schaffen en hiermee verdwijnt Rosier van het scherm en bij de EO.

Kort nadat ze is gestopt bij de televisie wordt haar zoon ernstig ziek. Haar leven krijgt hierdoor een andere wending en de wereld van de televisie wordt onbelangrijk. Na het overlijden van haar zoon in 2001 pakt Rosier het schilderen weer op. Ze geeft les en heeft haar eigen atelier. Voorheen schildert ze met name portretten en stillevens, nu maakt ze een reeks symbolische weergaven van psalmen. De werken zijn geïnspireerd door haar zoon die graag psalmen heeft gelezen. Foto’s van de werken worden samen met psalmen uitgebracht in boekvorm.

In 2005 wordt Rosier zelf ziek; er is kwaadaardige borstkanker bij haar ontdekt. Haar survivalstrijd beschrijft ze in een column voor het blad Eva. In 2009 worden de columns gebundeld in het boek Ik wil vliegen. Af en toe is Rosier te zien op de tv in het kader van haar huidige werkzaamheden als schrijfster en kunstenares. Ook is ze te gast in programma's om te vertellen over de dingen die ze heeft meegemaakt in haar leven. Zo is ze in 2008 te zien in Herberg de Verandering waarin ze met Andries Knevel praat over haar verdriet en angst.

Op 19 juni 2011 overlijdt Christa Rosier aan de gevolgen van kanker.