De kuren van een knuffelbeer

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000 - 2009
Lengte33’51”
MediumTelevisie
Externe infoKRO


Beschrijving

De documentaire is een profiel van Willem Van Hanegem. Tegenwoordig trainer en voetbalanalist die bekend is geworden als voetballer, wordt in deze documentaire helemaal uitgelicht. In de documentaire wordt als eerste een beeld geschetst, zoals de meesten Van Hanegem hebben leren kennen: als succesvol voetballer. Naast een biografie over zijn jeugd en hoe hij het tot voetballer heeft geschopt, wordt tevens de keerzijde van zijn carrière belicht. Van Hanegem die bekend staat als ‘streetwise’ voetballer is een echte vechter op het veld. Hij wint grote populariteit in de samenleving en wordt dan ook wel volksidool genoemd. Toch is hij niet op zijn mond gevallen en dat wordt op een subtiele manier in de documentaire verwerkt.

De biografie van Van Hanegem, laat niet alleen zien hoe zijn carrière eruit zag, maar tevens ook in welke opzichten de voetbalwereld is veranderd met tegenwoordig. De regisseur brengt op deze manier aan bod dat grote populariteit niet altijd rijkdom tot gevolg heeft.

Met deze documentaire probeert de regisseur voornamelijk te laten zien dat de carrière van Van Hanegem niet zonder slag of stoot verlopen is. En hoewel hij niet altijd de voornaamste keuzes heeft gemaakt, brengt hij Van Hanegem op een positieve manier in beeld. De documentaire kan dan ook gezien worden als een eerbetoon aan Van Hanegem en zijn carrière. Dit doet hij door middel van interviews, archiefbeeld van zowel wedstrijden, als persoonlijke interviews en beelden.

Makers

Regie Fons de Poel

Redactie, productie Saskia de Poel

Producent Margreet Ploegmakers

Camera Michel Mölder

Montage Wouter Crusio

Leaderontwerp Paul Vleeshouwers

Leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer

Stem Philip Freriks

Audiomixage Danny Prent

Eindredactie KRO Anton Fasel

Productie Jorge van der Heijden

Eindredactie Marc Jasten

Achtergrondinformatie

De documentaire is gemaakt in opdracht van de KRO, als onderdeel van een serie biografieën.