De mensen achter Lucia de B.

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte33’57’’
Mediumtelevisie


Beschrijving

In deze documentaire in de KRO serie Profiel is te zien hoe de familie Derksen de onschuld van Lucia de B. probeert te bewijzen. Verpleegster Lucia de B. wordt veroordeeld tot levenslang omdat ze verdacht vaak dienst heeft als er een kind overlijdt. Metta de Noo-Derksen en haar broers Ton en Bram Derksen vertellen over hun zoektocht naar bewijs voor de onschuld voor Lucia de B. Ton Derksen is gepensioneerd hoogleraar wetenschapsfilosofie en schrijft een boek over de fouten in het strafproces van Lucia de B. Het vierde familielid is de schoonzus Arda Derksen en chef de clinique in het Juliana Kinderziekenhuis waar Lucia werkt ten tijde van het overlijden van de kinderen. Ze is getrouwd met de jongste broer Wim Derksen.

Metta en haar broers komen erachter dat mensen van het Juliana Kinderziekenhuis over informatie beschiken die alleen beschikbaar zou moeten zijn voor de rechterlijke macht. Ook geeft een persoon van het OM in NOVA aan dat hij slapeloze nachten heeft over de zaak Lucia de B. Dit is voor Metta en haar broers genoeg reden om door te gaan met hun strijd om Lucia de B. vrij te krijgen. De kritiek op het proces van Lucia de B. wordt als een aanval beschouwd op het Juliana Kinder Ziekenhuis. Metta de Noo-Derksen en haar broers komen tegenover Arda en Wim Derksen te staan en er ontstaat een familieruzie. In de documentaire willen Arda en Wim Derksen geen commentaar geven op de inhoud van de uitzending.

Makers

Regie en productie Dorothée Forma

Productie Hedy Uilenberg, Nelleke Koen

Camera Peter Lalaster

Geluid Gertjan Miedema

Montage Adri Roodenburg

Leaderontwerp Paul Vleeshouwers

Stem Philip Freriks

Leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer

Audiomixage Philip Klees

Eindredactie Marc Josten

Achtergrondinformatie

Mede door de inzet van de familie Derksen wordt Lucia de B. op 2 april 2008, de dag van de uitzending van deze documentaire, vrijgelaten. Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak besluiten de straf tijdelijk te onderbreken. Op 7 oktober 2008 heeft de Hoge Raad de zaak heropend. Op 17 maart 2010 werd door het OM vrijspraak geëist en op 14 april 2010 wordt Lucia de B. definitief vrijgesproken.