De ramp: verhalen van ooggetuigen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte54’00’’
Mediumtelevisie


Beschrijving

Tijdens de watersnoodramp van 1953 vinden veel mensen de dood. Een hevige storm in combinatie met hoogtij zorgt voor een overstroming die een groot deel van zuid westelijk Nederland onder water zet. Overlevenden en ooggetuigen van deze ramp vertellen in deze documentaire over wat ze die nacht meegemaakt hebben. De herinneringen die ze ophalen gaan over wat ze op de vooravond van de storm gedaan hebben. Over wat ze aan het doen zijn op het moment dat ze doorhebben dat er een hevige overstroming plaatsvindt en hoe ze gered zijn. De hele nacht en de nasleep daarvan wordt op deze manier verteld. Amateurbeelden, luchtopnames, foto’s en ansichtkaarten zorgen ervoor dat de verhalen van de overlevenden versterkt worden. Deze documentaire is gemaakt in het kader van de serie Dokwerk.

Makers

Scenario, regie Koert Davidse

Fotografie Ton Peters

Geluid, geluidsontwerp Antion Cox

Geluid Pepijn Aben

Montage Albert Markus

Muziek Paleis van Boem

Commissioning Editor NPS Cees van Ede

Redactie NPS Annemiek van der Zanden

Productie NPS Marian van der Willigen

Producent Waterland Film & TV

Producent Jan van der Zanden, Wilant Boekelman

VARA

Achtergrondinformatie

In de nacht van 31 januari worden veel mensen in Zeeland, west Noord-Brabant en de zuidelijke eilanden van Zuid-Holland opgeschrikt door een overstroming. Een storm in combinatie met springtij heeft hiervoor gezorgd. Mensen worden ingesloten in hun eigen huis en moeten zichzelf zien te redden. In de ochtend van 1 februari zakt het water en proberen mensen zichzelf en dorpsgenoten te redden. Als ’s middags een nieuwe vloed opkomt, kost dit veel mensen het leven. Dijken zijn al gebroken en verkeer, telefoon en radio verbindingen zijn weggevallen. De omvang van de ramp is op dat moment voor de buitenwereld nog niet duidelijk. Door de tweede vloed storten huizen alsnog in en drenkelingen klampen zich aan alles vast wat drijft in de hoop het koude water te overleven. Maandag 2 februari komt een grootscheepse hulpverlening op gang. 1836 mensen vinden de dood. Naar aanleiding van de ramp en door de kennis die is opgedaan tijdens het herstellen van de ramp worden de Deltawerken aangelegd.

De ramp: verhalen van ooggetuigen is ook uitgebracht in een langere versie van 80 minuten en heeft gedraaid in verschillende filmhuizen.