E 55: Een wandeling door Rotterdam

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1955
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreActualiteiten
Decennia1950-1959
Mediumtelevisie


Beschrijving

Op 18 mei 1955 start in Rotterdam de Nederlandse energiemanifestatie E 55. De tot 3 september durende manifestatie trekt meer dan 3 miljoen bezoekers.

Op het terrein kan het publiek op grote schaal kennismaken met door bedrijven gesponsorde televisie. Onder leiding van programmaleider-regisseur Erik de Vries worden er dagelijks twaalf korte programma’s van een kwartier uitgezonden. Zes uitzendingen zijn live en zes werden op film opgenomen. De verrichtingen van de optredende artiesten zijn te volgen op 450 op het tentoonstellingsterrein opgestelde televisietoestellen.

Mies Bouwman wordt benaderd om de presentatie te verzorgen. Zij kondigt Willy Walden en Piet Muyselaar, Cees de Lange, Wim Kan, Jan de Cler en andere aan. Het is een commerciële manifestatie, die niets met de programmering van de publieke omroepen van doen heeft. Zo stelt Voss’ Modemagazijnen gratis twaalf jurken per maand ter beschikking van Mies. Enige tegenprestatie is de naamsvermelding in de geïmproviseerde studio.

In de Polygoon Opdrachtfilm E 55: Een wandeling door Rotterdam maken acteur Kees Brusse en tv-presentatrice Mies Bouwman, die een verloofd stel spelen, een wandeling door Rotterdam. Tijdens de wandeling wordt informatie gegeven over Rotterdam.

Makers

Mies Bouwman

Kees Brusse

Jan de Cler

Wim Kan

Cees de Lange

Piet Muyselaar

Erik de Vries

Willy Walden