Eindspel, een naoorlogse kroniek

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'56"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Eindspel, een naoorlogse kroniek is een documentaire uit de serie van Dokwerk van de VPRO. In de documentaire wordt een kijkje genomen in het leven van de inwoners van het dorpje Orlovo Polje, Noord Bosnië, na de Bosnische oorlog. Door de beelden en verhalen van Pero en Zorka Paskuljevic wordt er een beeld geschetst van het armoedige en eenzame bestaan.

Het dorpje wordt tijdens de oorlog door Bosnische Serviers verwoest en de Bosnische-Kroatische dorpelingen vluchten naar Kroatië. Pero en Zorka, zelf Serviërs, blijven in het dorpje achter zonder electriciteit en stromend water. Deze mensen vertellen over de veranderingen van het dorp door de oorlog en de eenzaamheid waar zij nu mee te kampen hebben. Door de videobeelden van vroeger, die Pero nog in zijn bezit heeft, wordt het contrast tussen het rijke dorp voor en het arme dorp na de oorlog scherp neergezet.

Makers

Scenario, regie Vuk Janic

Idee, research Lidija Zelovic

Camera Mirsad Herovic

Montage off-line Dragomir Bajalica

Aanvullende montage en on-line Rienk Leendertse

Geluidsnabewerking Ranko Paukovic

Vertaling Sanja Babic

Kleurcorrectie Ronald van Dieren

Graphics Renée Lefeber

Productie Marian van der Willigen

Eindredactie Cees van Ede

Achtergrondinformatie

Vuc Janic (1953) is door toeval vanuit de oorlog in Joegoslavië meteen in de filmwereld van Nederland terechtgekomen. In Joegoslavië is Janic dan al een gerespecteerd film- en documentaire maker. Hij is ten tijde van de Bosnische oorlog van Sarajevo naar Nederland gevlucht. Hier heeft hij naast Eindspel onder andere de film Belgrado-Bar en de documentaire Het laatste Joegsoavlische elftal gemaakt. Deze werken gaan allemaal over de schaduw van de Joegoslavische oorlog. In Belgrado-Bar is dit in de vorm van een Bosnische vluchteling als hoofdpersoon, in "Eindspel" een beschouwing van het leven van de inwoners van een Bosnisch dorpje, en in Het laatste Joegoslavische elftal valt het voetbalteam uiteen door de oorlog.