Elizabeth Mooy
Naam | Elizabeth Mooy |
Geboren | Haarlem, 6 mei 1940 |
Functies | omroeper |
Bekend van | AVRO, Nationaal Songfestival |
Periode actief | 1959-1976 |
Werkt samen met | Hannie Lips |
Gallery | Gallery |
Elizabeth Mooy in de media Oeuvre van Elizabeth Mooy |
In totaal werkt Elizabeth Mooy twaalf jaar lang als omroepster voor de AVRO. Ze staat bekend als de vrolijke omroepster die elke aankondiging eindigt met een knipoog. Maar omroepen is niet het enige dat ze in haar mars heeft. Decennia lang heeft ze haar vrolijkheid en vlotte babbel in kunnen zetten in de commerciële wereld.
Jeugd een aanraking met televisie
Elizabeth Mooy wordt geboren in een Haarlems ziekenhuis en groeit op in Aerdenhout. Haar grote hobby is paardrijden. Tijdens het beoefenen van deze sport gebeuren er regelmatig ongelukjes waardoor ze haar middelbare school niet af maakt. Ze gaat uiteindelijk bij dierenarts Dr. Beyers werken. Beyers zit bij de Lions Club Het Gooi waar ook de directeur van de AVRO (afdeling televisie) Siebe van der Zee deel van uitmaakt. Zij treffen elkaar op het moment dat er middaguitzendingen op televisie komen en Siebe geeft aan dat ze bij de AVRO nog omroep(st)ers zoeken. De dierenarts speelt dit aan Mooy door en geeft aan dat hij dit echt iets voor haar vindt omdat ze zo’n mooie meid is.
Omroepster
Ze heeft totaal geen ambities in die richting maar besluit toch te reageren. Uit een groep van 500 auditanten is Mooy één van de 30 die gekozen wordt. Na de volgende auditieronde zijn er nog maar tien over, maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. De man van Ageeth Scherphuis, een van de omroepsters van de AVRO, stort met zijn straaljager in zee en wordt nooit meer teruggevonden. Ze hebben bij de omroep per direct een nieuwe omroeper nodig en dat is Mooy toen geworden. Ze beschouwt zichzelf als een AVRO-mens dus dat komt goed uit.
Vanaf 1959 is Mooy één van de gezichten van de AVRO. Naast de kijkers vertellen wat ze die avond gaan zien mag ze in 1959 en1962 het Eurovisie Songfestival presenteren. De eerste keer maakt ze Ramses Shaffy mee als “klein jochie” en Ria Valk als een “heel jong ding”, ze heeft leuke herinneringen aan die tijd. In 1965 presenteert ze Gesprekken met vrouwen waarin elke aflevering één vrouw een bijzonder verhaal vertelt. De verhalen van deze vrouwen zijn haar zeer bij gebleven. Zo vertelt Margareth Elliot huilend over haar zoon die als soldaat in april 1945 wordt neergeschoten door een Duitser en interviewt ze de dochter van Cornelis Jetses die als klein meisje model heeft gestaan voor haar vaders illustraties van Sien (van het bekende boek over Ot en Sien).
Ander werk en terugkeer als omroepster
Naast haar werk voor de omroep gaat ze bij Aero Ypenburg, een luchtreclamebedrijf in Rotterdam, werken. Na een tijd wil ze de overstap maken naar een groter bedrijf en dus stapt ze bij Martin Schröder (Martinair) binnen. Hij is geïnteresseerd in Mooy vanwege haar vlotte babbel en manier van verkopen en dus kan ze daar vanaf 1964 aan de slag. Luchtreclame en charters verkopen behoren tot haar taken.
Twee jaar nadat ze bij Martinair begonnen is besluit ze te stoppen met het omroepvak. Iedereen kent haar als Elizabeth Mooy, dé televisieomroepster en dat wil ze niet meer. Ze kan meer dan alleen maar programma’s aankondigen. In 1969 komt ze toch weer terug op de buis met drie zomerprogramma’s die ze samen met Pierre Huyskens presenteert en in 1973 pakt ze haar oude werk als omroepster weer op. Alice Oppenheim is in verwachting en Mooy wordt gevraagd haar te vervangen. In 1976 worden de omroepers van dat moment ingeruild voor “jong spul”, zoals Mooy het noemt, en dat heeft ze erg vervelend en onterecht gevonden. Maar uiteindelijk heeft ze zich hier bij neergelegd.
Later werk
Al die tijd werkt ze naast haar activiteiten bij de omroep nog steeds bij Martinair. Na achttien jaar, dus in 1982, stopt ze daar en gaat ze voor het blad Autorensport advertenties verkopen. Ze wordt hiervoor gevraagd op het Circuit van Zandvoort terwijl ze luchtreclame probeert te verkopen voor de te houden Grand Prix. Later richt ze een eigen bedrijf op en werkt ze voor bladen als Man, Signature, Diners Club, Talkies en tot slot Holland Management Review. In 2000, na vele jaren, stopt ze hier mee.
Veel aan de omroep te danken
Elizabeth Mooy is van mening dat het omroepen haar leven heeft gevormd. Niet alleen wie ze is geworden maar ook wat ze heeft gedaan is voortgekomen uit haar omroeptijd. In de commerciële wereld gaan er veel deuren voor je open als je een bekende naam en een bekend gezicht hebt. Zo heeft ze door het hele land verschillende presentaties gedaan, van modeshows tot grote zakelijke bijeenkomsten maar ook het ministerie van landbouw staat op dat lijstje. “Ik heb veel aan de omroep te danken”, aldus Mooy.