Erik de Zwart

Uit B&G Wiki
Erik de Zwart (1984)

NaamErik van Zwart
GeborenAmsterdam, 16 juni 1957
Functies diskjockey, videojockey, presentator, omroepbestuurder
Bekend vanCountdown, Top 40, Radio 538, TMF
Periode actief1978-heden
Werkt samen metRuud Hendriks, Lex Harding, Bart van Leeuwen, Will Luikinga, John de Mol
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Erik de Zwart in de media
Oeuvre Erik de Zwart

Erik de Zwart: initiatiefrijke 'Mister Top 40'.

Begin

Erik de Zwart begint al jong als dj. Tijdens zijn midddelbare schooltijd verzorgt hij drive-in shows. Zijn carriëre bij de radio begint in 1978 als hij samen met Ruud Hendriks voor piratenzender Radio Unique gaat werken. In 1979 gaan ze samen verder bij zeezender Radio Caroline. Als dj presenteert hij 19-tig Show en Wekkerradio. Na enkele maanden gaan ze terug naar Radio Unique. Daar wordt De Zwart gespot door Veronica.

Veronica

Gek genoeg is zijn start bij de publieke radio de presentatie van Muziek voor Miljoenen op Radio 4. Al snel volgt de televisie. Vanaf december 1980 gaat hij op televisie de presentatie verzorgen van Nederland Muziekland en Countdown. Ook gaat hij de Top 40 presenteren. Op de radio is hij onder meer te horen met Bart en De Zwart, samen met Bart van Leeuwen en met Kees Schilperoort maakt de Zwart het radiospel De Stemband.

TROS

De Zwart stapt in 1984 over naar de TROS. Daar presenteert hij onder andere de TROS Top 50 en De Nationale Hitparade. In 1986 vertrekt hij weer, om terug te keren naar Veronica. Hij volgt Lex Harding op als presentator van de Nederlandse Top 40 bij die zender.

Oprichting Radio 538

In 1992 start de Zwart samen met Lex Harding een commercieel muziekstation: Radio 538. Hij begint als programmaleider en is vanaf 1 mei 1995 directeur bij het radiostation. Ook presenteert hij de Top 40 op vrijdagmiddag. De Zwart weet voor het radiostation uiteindelijk etherfrequenties te bemachtigen. Ook haalt hij grote namen als Edwin Evers binnen.

TMF

Erik de Zwart versterkt in 1995 het team van presentatoren van de eerste echte Nederlandse muziekzender The Music Factory. Bij TMF gaat hij net als eerder bij Veronica de top 40 presenteren, onder de naamMega Top 40. Verder ontwikkelt hij voor 538 een plan om een opleiding voor discjockeys op te zetten dat in 2001 van start gaat. Een andere uitdaging volgt in 2003. Als John de Mol Noordzee FM en Radio 10 Gold in handen krijgt vraagt hij de Zwart om o.a. het marktaandeel van de zenders te vergroten. Zo komt er na tien jaar een eind aan de samenwerking tussen de Zwart en Lex Harding; HIj verruilt in januari 2003 Radio 538 voor Talpa Radio International.

Talpa

Voor Noordzee FM, een onderdeel van Talpa, weet hij grote namen als Robert Jensen en de zanger Gordon aan te trekken. Ook sleept hij bij de etherfrequentieveiling in 2003 de voormalige frequentie 100.7 FM van marktleider Sky Radio in de wacht. Met Radio 10 FM gaat het minder voortvarend. Bij de herverdeling in de ether verliest de zender de FM frequentie; de kavel gaat naar Sky Radio. Het gevolg is dat de zender nu 'slechts' te volgen is via de middengolf, kabel, internet of satelliet. Naast zijn werk voor de Nederlandse zenders is de Zwart in zijn periode bij Talpa Radio International ook betrokken bij de oprichting van de buitenlandse zenders Radio 100 FM in Denemarken en de overname 4 FM in België. Intussen begint het vernieuwde Noordzee FM te wankelen. Na een veelbelovende start is het hem niet gelukt het marktaandeel van Noordzee 100.7 FM te vergroten en wordt hij in 2005 ontslagen.

Periode na Talpa

Eind 2006 keert hij terug bij een oude bekende: de Top 40. Deze keer echter niet als presentator; de Zwart wordt benoemd tot voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. Presenteren doet hij nog maar sporadisch. Zo presenteert hij voor het goede doel de Top 1000 Allertijden bij Radio Veronica in december 2007. In 2008 verbreedt hij zijn terrein door met Pim van der Kolk de platenmaatschappij 21Century Music te beginnen. De platenmaatschappij wordt in april 2008 gelanceerd. In april keert de Zwart weer terug bij Radio Veronica. Hij volgt Kas van Iersel op als de 'stem' van Veronica. Niet veel later presenteert hij er het programma Veronica Top 40 Hitdossier . In 2014 wordt hij de nieuwe programmadirecteur bij Radio Veronica. De Zwart gooit in februari 2015 de programmering van Radio Veronica compleet om. Geen enkele dj behoudt zijn programma. Hij verhuist met zijn programma 'Top 40 Hitdossier' naar 10:00 uur en maakt het programma een uur langer. Vanaf 2023 presenteert hij het programma bij Omroep MAX op NPO Radio 5.

Prijzen en onderscheidingen

Marconi Award voor radioman van het jaar 2000.

Verschillende Hitkrant Awards voor Radio 538 als beste station, voor de Top 40 en als presentator.

Winnaar Marconi Oeuvre Award 2009.