Guus Verstraete jr.
Naam | August Julien Albert De Graef |
Geboren | Hilversum, 26 april 1947 |
Gestorven | Blaricum, 3 maart 2017 |
Functies | Regisseur |
Bekend van | De Ep Oorklep show, Wedden dat...?, Surprise show, Mooi! Weer de Leeuw |
Periode actief | 1968-2017 |
Werkt samen met | André van Duin, Henny Huisman, Joop van den Ende, Paul de Leeuw |
Guus Verstraete jr. in de media Oeuvre Guus Verstraete jr. |
'Regisseur van het gevoel'
Jeugd
Guus Verstraete groeit op in een acteursfamilie. Zijn vader is de Belgisch-Nederlandse acteur Guus Verstraete sr., die veel voor televisie werkt als acteur en regisseur. Diens zussen Mieke Verstraete en Jeanne Verstraete en broer Bob Verstraete zijn allen ook veelgevraagde acteurs. Ook Guus Verstrate jr begint als acteur. Zo speelt hij matroos in de serie 'Mik en Mak'. Hij kiest toch voor een andere weg dan veel van zijn familieleden. Hij begint bij als dollyduwer. Bob Rooyens daarover: "Twee jonge honden waren briljant in het bedienen van de dolly. De ene was Martijn Lindenberg en de andere Guusje Verstraete. Guusje was mijn man. Scheurde met die machine onder studiobruggen door, aaide met de lens langs instrumenten en gezichten, wuifde met de zwenk-arm als het handje van de koningin en trok de camera in een luttele seconde van 60 cm, naar 2 meter 20." In 1967 start hij op aanbeveling van diezelfde Rooyens als regisseur bij de AVRO.
Televisieregisseur
In de jaren zeventig werkt Verstraete achter de schermen bij de Mounties show, shows met Corry Brokken en André van Duin. Ook regisseert hij een aantal seizoenen van de populaire kinderserie Bassie en Adriaan. In deze serie is hij zelf meerdere malen als figurant in beeld en spreekt hij de stem van Robin de robot in.
Begin jaren tachtig zijn voor hem de tijd van de grote spektakelshows als de 1-2-3 show met Rudi Carrell en Ted de Braak en tussen 1982 en 1984 de regie van Willem Ruis Show en De Willem Ruis Lotto Show.
In 1977 neemt Verstraete ontslag bij de AVRO en gaat hij verder als freelance regisseur. Vanaf die tijd werkt hij veel voor producent Joop van den Ende. Hij doet vanuit Aalsmeer de regie van shows als Wedden dat...?, de Surprise show, Ron's honeymoonquiz, de Soundmixshow en de Mini playbackshow.
Tijdens de opnames van een aflevering van Wedden dat...? in 1986 ontmoet Verstraete actrice en musicalster Simone Kleinsma. In 1990 trouwen zij. Jos Brink is buitengewoon ambtenaar van de Burgelijke stand en sluit het huwelijk.
Een aantal andere grote shows die Verstraete regisseert zijn onder meer diverse Nationaal Songfestival-uitzendingen, en vele televisiegala's zoals bijvoorbeeld de John Kraaijkamp Musical Award Gala's van 2000-2007.
Paul de Leeuw
Zijn samenwerking met Paul de Leeuw brengt de Nederlandse televisie een aantal memorabele programma's. Onder meer Papaul, Laat de Leeuw en Mooi! Weer De Leeuw. Verstraete bewijst hiermee zijn veelzijdigheid. Niet alleen grote shows, maar ook kleinere intieme programma's weet hij op bijzondere wijze te regisseren. Bob Rooyens noemt hem de 'regisseur van het gevoel'. Hij legt de continuïteit vast en volgt daarna zijn programma instinct. Juist bij de programma's met de Leeuw komt dat op bijzondere wijze tot uiting.
Icoon
Op 3 maart 2017 overlijdt Verstraete plotseling, een maand voor zijn zeventigste verjaardag. Hij is enkele dagen eerder met hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Naar aanleiding van zijn plotseling overlijden reageren veel (voormalig) televisiemedewerkers in het openbaar om uiting te geven aan hun verdriet en om Verstraetes belang voor de Nederlandse televisiegeschiedenis te benadrukken.
Bob Rooyens beschrijft het in zijn column over Verstraete op bijzondere wijze:
Guus beschikte daarnaast over een onweerstaanbaar wapen. Humor! Hij was buitengewoon aimabel en had ‘Schmäh’. Een wonderbaarlijk zalfje van liefde en waardering voor de mensen waar hij mee werkte. Hij had het vermogen om iedereen voor zich in te nemen. Hoe diep dat zat blijkt wel uit de ongekende hoeveelheid namen, van mensen die bij de televisie een rol spelen, of hebben gespeeld, onder de rouwberichten in de kranten. Mijn laatste mailtje met hem dateert van 25 augustus van het vorige jaar. Hij sluit dat af, met:
A.s. zondag doe ik de ‘Sing a long’ ter afsluiting van de Uitmarkt. Gelukkig live, altijd leuk.
Ik groet je mijn meester,
Guus
Kus
Aan mij zijn laatste groet, zijn laatste kus. Guusje’s laatste ‘vast’s’, ‘fades’, ‘mooie beweging’, ‘prachtig shot’ en ‘cut’s’ hebben het theater verlaten. Mijn hart huilt. Mooie reis Guus!!
http://www.bobrooyens.com/columns/column_guus.html
Prijzen en onderscheidingen
Gouden Televizier-Ring 1986 voor Wedden dat...?
Zilveren Nipkowschijf 2004 voor Papaul
Publicatie
In 2007 publiceerde Verstraete zijn memoires. Dit boek heeft de titel 40 jaar topamusement, door de ogen van Guus Verstraete. Een aantal kopstukken uit de wereld van cabaret en amusement, zoals Andre van Duin, Paul de Leeuw, Joop van den Ende en Simone Kleinsma vertellen over hun samenwerking met de regisseur.