Hans Prakke

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Prakke

NaamHans Prakke
GeborenDoetinchem, 4 maart 1949
FunctiesSportverslaggever, Presentator, voorlichter, parlementair verslaggever
Bekend vanLangs de Lijn, Met het oog op morgen, "Radio Tour de France", Radiojournaal
Periode actieftot heden
Werkt samen metHeinze Bakker, Theo Koomen, Leo Pagano

Hans Prakke in de media
Oeuvre van Hans Prakke

Hans Prakke gaat na de middelbare school naar de School voor Journalistiek in Utrecht. Daarna studeert hij rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam met als hoofdrichting Staatsrecht. In zijn studietijd werkt hij voor de ziekenomroep van het St. Lucasziekenhuis te Amsterdam. Via die ziekenomroep komt hij terecht bij Radio Noordzee International en gaat de sportbijdragen verzorgen vanaf het zendschip. In 1973 en 1974 volgt hij de Tour de France nog vanaf het zendschip.

In 1975 volgt zijn debuut voor de publieke omroep (NOS) bij het WK wielrennen in België. Hans is zo druk met zijn freelance werkzaamheden dat hij zijn studie rechten tijdelijk moet staken. Na zijn freelance jaren bij NOS, AVRO en Radio Stad treedt hij in 1977 in vaste dienst van de AVRO als redacteur-verslaggever bij AVRO’s Radiojournaal. Vanaf 1978 werkt hij samen met Leo Pagano als politiek verslaggever voor de AVRO vanuit Den Haag. In 1977, 1978 en 1979 doet hij samen met Theo Koomen en Heinze Bakker de verslaggeving voor Radio Tour de France en maakt dagelijks de "Kneetstory" met Gerrie Knetemann. Dit is een uitdaging voor de leverancier van motorhelmen die door de verslaggevers worden gebruikt: voor Theo een heel klein maatje en voor Hans een grote maat. Het is de tijd van de succesvolle Raleighploeg en Prakke volgt in die jaren samen met Koomen en Bakker ook het WK-wielrennen en de Klassiekers. Hij heeft soms met Theo Koomen een stevige discussie over het feit dat Koomen, gemakzuchtig als hij is, de informatie verzameld door Prakke in zijn verslag verwerkt en aansluitend Prakke met een mond vol tanden staat en niet veel meer te melden heeft. Prakke weet alles van het wielrennen en spelt elke ochtend tijdens de Tour de France de L'Equipe. Hij kent alle renners en de renners kennen hem; hij voelt de pijn van de coureurs bij een bergetappe of een ongelukkige val in het peloton.

In 1983 gaat hij naar de televisie, waar hij tot 1989 actief blijft bij het NOS Journaal als politiek verslaggever, speciaal belast met het toenmalige Half Zes Journaal met Maartje van Weegen. Prakke pakt zijn studie aan de universiteit weer op, studeert af en kan zich nu als mr. Prakke presenteren. Van 1989 tot 1994 keert hij terug naar de radio. Hij verzorgt samen met collega Kees Sorgdrager (nadat Henk Enkelaar met de VUT is gegaan) de radioversie van Den Haag vandaag in het dagelijkse NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. In 1990, 1991 en 1992 is hij opnieuw actief als verslaggever van Radio Tour de France.

In 1994 wordt hij benoemd tot Hoofd Voorlichting van de PvdA. Hij is voorlichter en woordvoerder voor de partij en de Tweede Kamer Fractie en begeleidt premier en partijleider Wim Kok. Later wordt hij ook persoonlijk woordvoerder voor partijvoorzitter Felix Rottenberg en fractievoorzitter Jacques Wallage. Van 1997 tot april 2009 is Hans Prakke verbonden aan de Sociaal-Economische Raad (SER), als hoofd van de Afdeling Voorlichting en woordvoerder van de SER. Op 1 april 2010 begint hij met zijn eigen bedrijf "JMP PR en Voorlichting": hij doet journalistiek werk, interim-management, geeft media-advies en mediatraining en houdt lezingen. Zijn favoriete onderwerpen zijn politiek, sport en de sociaal- economische verhoudingen in Nederland.