John Kraaijkamp, een kind van tachtig

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte34'27
Mediumtelevisie


Beschrijving

John Kraaijkamp, een kind van tachtig is een documentaire van Fons de Poel die een beeld schetst van Johnny Kraaijkamp sr. Het is een samenstelling van archiefmateriaal en interviews met de actrice Martine Bijl, de acteur Pierre Bokma, de acteur Pieter Lutz, zijn zus Alie Kraaijkamp en zijn zoon en acteur Johnny Kraaykamp jr. Het archiefmateriaal zijn fragmenten van optredens van John Kraaijkamp met Rijk de Gooijer, John Kraaijkamp in diverse televisieseries en toneelstukken en John Kraaijkamp in zijn huis in Zuid-Afrika. In de documentaire wordt de jeugd van John Kraaijkamp besproken en zijn moeilijke karakter en depressieve periodes in zijn leven. Zijn unieke acteertechniek en de serieuzere toneelrollen die hij op latere leeftijd vertolkt worden ook besproken.

De interviews die worden gehouden, worden afgenomen terwijl de geïnterviewde naar een scherm kijkt waarop het archiefmateriaal wordt vertoond. Doordat er veel archiefmateriaal wordt gebruikt in deze documentaire, zijn er veel verschillende formele kenmerken. Deze kenmerken zijn opvallend door de periode waaruit het materiaal komt. De oudste beelden zijn zwart-wit en de nieuwere beelden worden in kleur weergegeven, wat niet een verrassend gegeven is. Het valt echter ook op dat de camerabeweging en de montage vaak iets sneller zijn bij de modernere beelden zijn. In de interviews worden de geïnterviewde van voren gefilmd met belichting van voren. Af en toe wordt het archiefmateriaal dat op dat punt van de documentaire wordt besproken, gefilmd terwijl die op muur van drie lagen televisiebeeldschermen worden afgebeeld. Deze worden gefilmd in een zijwaartse beweging.

Makers

Productie Jacqueline Sleeswijk, Marie-Anne Veenman

Eindredactie Anthon Fasel, Marc Josten

presentatie Philip Freriks

Sprekers Martine Bijl, Pierre Bokma, Johnny Kraaykamp jr, Pieter Lutz

samenstelling Heleen Minderaa, Fons de Poel

commentaar Fons de Poel

Achtergrondinformatie

Deze documentaire is gemaakt vanwege de grote invloed die Johnny Kraaijkamp sr heeft gehad op collega-acteurs. Daarnaast is hij een ongewoon verschijnsel in de Nederlandse theater-, amusement- en televisiewereld. Zo is er bijvoorbeeld een award in het leven geroepen door Joop van den Ende die vernoemd is naar John Kraaijkamp sr. De John Kraaijkamp Musical Award is een prijs die sinds 2000 wordt uitgereikt aan acteurs en actrices die in een musical spelen. Ook de beste tekst, muziek, bewerking en regie worden beloond met een John Kraaijkamp Musical Award. De prijzen worden uitgereikt tijdens het John Kraaijkamp Musical Awards Gala.