Kristalontvanger met sperkring

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamKristalontvanger met sperkring
Vervaardigd door
In gebruik vanaf
In gebruik tot
Gewicht

Na een sluimerperiode van ca. 25 jaar wordt in het laatste stadium van de Duitse bezettingsjaren de kristalontvanger weer populair. De reden is de uitval van de stroomvoorziening in het nog niet bevrijde gedeelte van Nederland. Een kristalontvanger heeft geen externe stroombron nodig, alle energie wordt via de antenne verkregen. Dit is te weinig voor een luidspreker maar met een koptelefoon kan worden geluisterd.

Voor een goede ontvangst is een goede antenne essentieel. Soms maakt men gebruik van de draden van het lichtnet, of ook wel het radiodistributie- of telefoonnet. Dit werkt vooral goed als de draden bovengronds lopen.

De hier beschreven ontvanger bevat naast de middengolf en lange golf afstemkring ook een ‘sperkring’ in serie met de antenneaansluiting. Het doel is het onderdrukken van de sterke signalen van de Duitse propagandazender Radio Bremen. De Duitsers gebruiken hiervoor de in 1940 gereed gekomen zender bij Jaarsveld. Hoewel deze op de middengolf uitzendt, op 758 kHz, ondervindt men er bij het beluisteren van de BBC op 200 kHz veel hinder van. Deze ontvanger is in staat om middels de sperkring deze verstorende signalen zodanig terug te dringen dat het beluisteren van Radio Oranje mogelijk is.

De schakeling is ondergebracht in een houten kistje van 21,5x11x9,5 cm.