Kristalontvanger met vaste afstemming

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamKristalontvanger
Vervaardigd door
In gebruik vanaf
In gebruik tot
Gewicht
Beeld en Geluid archiefnummer2240

Deze kristalontvanger is ingericht voor de ontvangst van zenders op twee frequenties in het gebied van de lange golf, ca. 200 en 290 kHz. Hiervoor zijn twee afgestemde kringen aanwezig die door omschakelen apart worden gebruikt.
Er is ook nog een derde afgestemde kring aanwezig die fungeert als zeefkring. Deze zeefkring zorgt er in de tweede wereldoorlog voor dat de sterke zender Radio Bremen wordt onderdrukt, als het ware uitgezeefd, zodat deze zender de ontvangst van de twee andere stations, bijvoorbeeld Radio Oranje, niet stoort.

In het apparaat bevindt zich één lange-golf spoel en twee vast ingestelde condensatoren. Door de spoel beurtelings aan een condensator te koppelen wordt een van de twee frequenties geselecteerd. Een variabele condensator is hier niet nodig.
Dit toestel is naar alle waarschijnlijkheid gebruikt om te luisteren naar Radio Oranje (200 kHz) en Radio Luxemburg (232 kHz). Dit laatste station wordt op 10 september 1944 door de Amerikanen heroverd en gebruikt ten behoeve van de troepen.
Het apparaat is in een eikenhouten kastje gebouwd. De kristaldetector bevindt zich op de bovenzijde en is zeer fraai uitgevoerd. Met een beweegbaar veertje kan het kristal worden afgetast.