Kunstgrepen

Uit B&G Wiki
Periode1959-1979
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrekunst en cultuurprogramma
Decennia1950-1959,
1960-1969,
1970-1979
Mediumtelevisie

Kunstgrepen.jpg Kunstgrepen jansen.jpg

Beschrijving

Nederland zit met ingehouden adem te kijken. Zoiets inspirerends hebben ze nog nooit gezien. Kunstgrepen is het allereerste kunstprogramma op de Nederlandse televisie en meteen een groot succes. Pierre Janssen weet mensen van hoog tot laag door mateloze nieuwsgierigheid en oprechte passie mee te voeren in de wereld van uiteenlopende kunstvoorwerpen.

Geïnspireerd door Rene Huyghe, conservator van het Franse Louvre, probeert Janssen door middel van lezingen kunst toegankelijk te maken voor het volk. Hij is zelf conservator van onder andere het Stedelijk Museum in Schiedam en het Gemeentemuseum in Arnhem. Dat wordt opgemerkt door Leen Timp, die Janssen vraagt voor Kunstgrepen.

AVRO's Kunstgrepen wordt uitgezonden op de zondagavond. Het is gemaakt met beperkte middelen, het decor is vaak volledig kaal op het kunstobject in kwestie na. Janssen's presentatie is niet uitleggerig, maar enthousiasmerend en druk gebarend. In 1961 ontvangt hij voor de presentatie van het programma de allereerste Nipkowschijf.

Pierre Janssen wil zijn programma's niet herhaald zien. Hij achtte ze tijdsgebonden. Nadat hij stopt met Kunstgrepen heeft de AVRO moeite een opvolger te vinden. Pas in 1989 is er een nieuw programma dat gepresenteerd wordt door Henk van Os, directeur van het Rijksmuseum.

Makers

Presentatie Pierre Janssen

Regie Leen Timp

AVRO