Lydeke Roelfsema

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamCatharina Alieda Roelfsema
GeborenGroningen, 2 oktober 1950
FunctiesOmroeper, Presentator
Bekend vanTijdsein
Periode actief1981-1988

Lydeke Roelfsema in de media
Oeuvre van Lydeke Roelfsema

Lydeke Roelfsema komt uit een gezin met vier kinderen en lieve, toegewijde ouders. Haar vader is leraar Frans en van hem heeft Roelfsema een liefde voor talen gekregen. Ze doorloopt de hbs-a. Omdat ze geen interesse heeft in een studie volgt ze een eenjarige opleiding voor directiesecretaresse. Daarna krijgt ze meteen een baan bij Philips waar ze zeven jaar werkt. Inmiddels is de Evangelische Omroep actief op televisie en radio. Omdat ze achter de doelstellingen van deze omroep staat, besluit ze hier te gaan werken als directiesecretaresse.

Op een EO Familiedag worden presentatoren voor een actualiteitenprogramma gezocht. Roelfsema besluit mee te doen en krijgt het voorstel om een screentest in de studio te doen. Dat pakt goed uit. Vanaf 1981 begint ze naast haar secretaressewerk als omroepster in te vallen voor haar collega’s Marianne Glashouwer en Henriëtte Laan. Dit doet ze gemiddeld één keer in de drie weken. In de loop der jaren neemt het aantal omroepbeurten toe. Begeleiding is er niet of nauwelijks, maar Roelfsema beschouwt het als een leuke uitdaging om er zelf iets van te maken. Voor feedback belt ze tussendoor naar een vriend. De positieve kritiek die ze binnen en buiten de omroep krijgt vindt ze fijn.

Een enkele keer wordt ze voor een programma gevraagd. Voor Vrouw zijn mag ze twee interviews in Amerika afnemen, vanwege haar goede Engels. Tijdsein zet haar in bij een quiz, een kijkersvraag aan de hand van archiefbeelden. Ze moet onder toeziend oog van een notaris een goed antwoord trekken uit alle briefkaarten. Het live op televisie verschijnen geeft haar een kick. Presentatiewerk lijkt haar wel leuk, maar daar komt ze door de combinatie van het omroepen en haar secretaressewerk eigenlijk niet aan toe. Het secretaressewerk blijft voor haar het belangrijkste. Uiteindelijk wordt de combinatie haar in 1988 teveel en stopt ze met het omroepen. Tot 2005 blijft ze als secretaresse met de EO verbonden. Daarna besluit ze het rustiger aan te doen buiten het omroepwereldje.