Martelaars en Mollen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte35’46’’
Mediumtelevisie
Externe infoKRO Reporter


Beschrijving

In deze aflevering van Profiel wordt er aandacht besteedt aan leden van de Hofstadgroep, een vermeende terroristische organisatie, die een week na de uitzending (30 november 2005) terecht zullen staan. Philip Freriks leidt de kijker door de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp waar de rechtszaak plaats zal vinden en geeft achtergrondinformatie over de verloop van de zaak tot nu toe. Er wordt vooral geconcentreerd op de activiteiten van Saleh B., een verdachte in de zaak en mogelijk informant voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Verdachte Jermaine Walters en zijn vader Carl Walters (beide onherkenbaar in beeld) praten over de Islamitische radicalisering van Jermaine en zijn broer Jason. Theo Bot, plaatsvervangend directeur AIVD, spreekt over de fouten die zijn gemaakt tijdens het onderzoek, waaronder de nalatigheid omtrent Mohammed Bouyeri (de moordenaar van Theo van Gogh en lid Hofstadgroep). Ook Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht, verleent commentaar. Voormalig collega van Bouyeri, W. Knol, praat over diens radicalisering. Frits Hoekstra (oud-medewerker AIVD) en Robert Maanicus (advocaat van Jason Walters) bespreken de mogelijkheid dat Saleh B. een AIVD-informant is.

Makers

Redactie Ulrike Nagel, Margo Smit, Jacco Versluis

Productie Marie-Anne Veenman

Camera Arjan Kroon

Geluid Rob van der Veer

Leader-ontwerp Paul Vleeshouwers

Commentaar Philip Freriks

Leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer

Montage Adri Roodenburg

Audiomontage Ruud de Boer

Eindredactie Marc Josten

KRO

Achtergrondinformatie

De KRO besteedt in verschillende uitzendingen van verschillende programma’s aandacht aan de Hofstadgroep. Zo portretteert Profiel op 7 september 2005 al aandacht de broers Jason en Jermaine W. Twee maanden daarvoor wijdt hetzelfde programma een uitzending aan Mohammed B. KRO Reporter duikt op 1 mei 2005 in de terreurzaak en in het AIVD-onderzoek. Na de uitzending van Martelaars en Mollen wordt in 2006 de zaak nog tweemaal uitgelicht, met onderzoek naar verdachte Samir A. en ook in 2007 is er nog aandacht voor de Hofstadgroep.

Op 10 maart 2006 worden diverse leden van de Hofstadgroep vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie. Jason W. wordt daarbij samen met een andere verdachte ook veroordeeld voor zijn aanval met handgranaten op een arrestatieteam. Mohammed B. wordt wel berecht maar krijgt geen straf; hij is al tot levenslang veroordeeld voor de moord op Theo van Gogh. Saleh B., het principiële figuur in Martelaars en Mollen, wordt in december 2005 al vrijgelaten, hoewel hij op dat moment aangemerkt blijft als verdachte. Zelf ontkent hij voor de AIVD te werken. Op 23 januari 2008 worden de verdachten alsnog vrijgesproken van lidmaatschap in een criminele en terroristische organisatie door het gerechtshof in Den Haag. In februari van dit jaar wordt echter door de Hoge Raad besloten dat de rechtszaak tegen de verdachten opnieuw moet plaatsvinden. De uitspraak van vrijspraak wordt vernietigd. Het gerechtshof begint opnieuw met de zaak in juli 2010.