Maurice de Hond, de peiler

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte34”35” minuten
Mediumtelevisie


Beschrijving

“Maurice de Hond, opinieonderzoeker of opinievormer?” Deze vraag is de insteek van een portret van de Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond. Door middel van interviews met De Hond en diverse collega's, deskundigen en criticasters, wordt een beeld geschetst van misschien wel de bekendste opinieonderzoeker van Nederland. De documentaire behandelt de werkwijze van De Hond, zijn kwaliteiten als voorspeller, en discussieert over de vraag wat de waarde is van opiniepeilingen. Hoe betrouwbaar zijn deze en hoe objectief, transparant en onafhankelijk is De Hond eigenlijk zelf?

De Hond wordt gevolgd tijdens zijn hobby als voetbalscheidsrechter en in zijn werkzaamheden als opiniepeiler. Deze beelden worden versneden met beelden van close-up interviews met deskundigen. In de documentaire hebben de animaties van Max Kisman een opvallende rol. Deze animaties spelen met grafieken en onderwerpen voor peilingen. De animaties zijn een creatieve manier om een niet beeldend onderwerp, het peilen van meningen, toch beeldend te maken.


Makers

Regie Rob Schröder

Research Arthur van den Boogaard

Camera Wiro Felix, Jaap Veldhoen

Geluid Hens van Rooy, Frenk van der Sterre

Animaties Max Kisman

Montage JP Luijsterburg

Leader-ontwerp Paul Vleeschouwers

Leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer

Audionabewerking Denny Prent

Commentaar Philip Freriks

Eindredactie Anthon Fasel, Marc Josten

Producent Janneke Doolaard, Marie-Anne Veenman

KRO

Achtergrond informatie

Maurice de Hond, de peiler is een aflevering van het programma Profiel van de KRO. Het portret is uitgezonden op 31 oktober 2006. Drie weken voordat de Tweede Kamerverkiezingen zouden plaatsvinden.