Mohammed

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoVPRO-site, aflevering 'Mohammed'
Website Prins Bernhard Cultuurfonds


Beschrijving

'Mohammed' is een documentaire die gemaakt is in het kader van Dokwerk, een wekelijkse serie reportages en documentaires, afwisselend uitgezonden door de VPRO en de NPS en vaak in opdracht gemaakt door diverse regisseurs.

In deze achttiende aflevering uit de serie neemt regisseuse Chris Westendorp een kijkje in de Marokkaanse cultuur in de stad van haar jeugd, Den Haag. Ze volgt daarbij jongeren uit de wijken Transvaal en de Schilderswijk. De jongens die ze volgt hebben een speciale overeenkomst: ze zijn allemaal genoemd naar de grondlegger van de Islam, de profeet Mohammed. In de documentaire wordt een veelzijdig beeld geschetst van Marokkaanse jongens uit verschillende generaties. Zo wordt er gepraat met ouders over hoe zij de toekomst van hun kinderen in de Nederlandse maatschappij zien. De kijker krijgt onder andere een beeld van wat de jongeren in hun vrije tijd bezighoudt, hoe hun educatie verloopt, waar hun interesses liggen en welke rol het geloof speelt in hun dagelijks leven. Daarnaast zien we ook de problematiek in de wijken op het gebied van werkgelegenheid, vandalisme en integratie.

‘Mohammed’ is kortom een veelzijdige filmische impressie van de dynamische Marokkaanse cultuur in Den Haag.

Makers

Regie Chris Westendorp

Producent Valérie Schuit

Camera Rolf Dekens, Peter Lataster

Geluid Jac Vleeshouwers, Bouwe Mulder, Gertjan Miedema

Montage Marina Bodbijl

Geluidsnabewerking Huibert Boon

Titels Rienk Leendertse

Productie research Iris Otten

Eindredactie NPS Cees van Ede, Annemiek van der Zanden

Productie NPS Marian van der Willigen

'Mohammed' is een co-productie van Viewpoint Productions & NPS Televisie

Achtergrondinformatie

Deze documentaire kwam tot stand in samenwerking met het Prins Bernard Cultuurfonds en met steun van Fonds 1818.

Het Cultuurfonds en de NPS kennen jaarlijks een opdracht voor een documentaire toe aan een jonge documentairemaker. Westendorp heeft zich aangemeld en maakte onder begeleiding van de NPS en een externe producent een voorstel voor een documentaire over een van de winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijzen. In 2001 was zij de uitverkorene om de culturele documentaire te realiseren.