Myrna Goossen

Uit B&G Wiki

In het begin wordt Myrna Goossen gezien als ‘het lachebekje van Hilversum’. In de 5 uur show toont ze haar presentatie kwaliteiten pas echt. Haar grootste bekendheid ontleent ze echter aan Eigen huis & tuin. Goossen wordt vooral geassocieerd met haar opgeruimde karakter.

Goossen krijgt bij haar Cito-toets als aanbeveling HAVO en toneelschool mee. Toneelspelen vindt ze al erg leuk en op dertienjarige leeftijd maakt ze haar acteerdebuut met een kinderrol in het driedelige drama De verlossing van de AVRO. Ze doorloopt vervolgens inderdaad de HAVO. Het liefst wil ze naar een balletacademie, vanwege haar bouw komt ze daarvoor niet in aanmerking. Goossen besluit na de HAVO de secretaresseopleiding Schoevers te gaan volgen.

Goossen wordt door televisiemaker Wibo van de Linde ontdekt, wanneer ze als secretaresse in 1985 bij de AVRO in dienst is. Van de Linde ziet in haar een ideale schoondochter en besluit met haar een ledenwervingsfilmpje op te nemen. Met haar aanstekelijke lach reageert ze op een jongetje, dat vraagt of zijn konijn ook lid mag worden. Het ledenwerfspotje wordt een groot succes. Goossen wordt vervolgens gevraagd als omroepster.

Niet veel later wordt ze gevraagd als opvolgster van Sandra Reemer in Wedden dat...?. Jos Brink noemt haar liefkozend zijn lachebekje. In deze periode, waarin televisie tot twee netten beperkt is, is Goossen een rijzende ster. Door de AVRO wordt ze inmiddels gebombadeerd tot 'de nieuwe Mies'.

Vanaf 1987 presenteert Goossen zo af en toe ook zelf een programma. Zo is ze te zien in Oliebollen en andere vliegende keukenmeiden en samen Fred Oster in het programma Een lot van Artis.

Na enige jaren televisie-ervaring verdwijnt Goossens spontaniteit en daarmee haar lach. Ze heeft geen zin te voldoen aan het imago van het vrolijke meisje dat op commando voor mensen lacht; dat doet geen recht aan haar persoonlijkheid. Meer en meer begint ze een hekel aan dit beeld te krijgen en komt steeds zenuwachtiger over. Dit heeft een lading stevige kritiek tot gevolg wat vervolgens leidt tot het opzeggen van haar presentatie-activiteiten. In haar woorden: “Als het vertrouwen er niet is, is het tijd om weg te gaan”. Goossen zegt de televise gedag en in de periode 1990 – 1993 organiseert ze congressen en bedrijfsfeesten.

Na enige jaren jaar niet meer op televisie te zijn verschenen , maakt Goossen in oktober 1993 haar opwachting bij RTL4. Voor deze commerciële zender presenteert ze achtereenvolgens Gezondheid en Eigen huis en tuin. Dit laatste scoort goed en Goossen wordt daarom gevraagd om voor de 5 uur show te werken. Het programma is voor Goossen de kans om live op televisie te laten zien wat ze kan. Rond haar verschijnen wordt een kleine mediahype gecreëerd.

Na deze show twee jaar in afwisseling met Viola Holt te hebben gepresenteerd, dalen de kijkcijfers. Goossen wordt vervangen door Maya Eksteen. Het is binnen de omroep het meest opzienbarende ontslag van het jaar. “Myrna is niet journalistiek genoeg”, laat RTL doorschemeren. Goossen, die haar ontslag via de pers moet vernemen, zoekt de reden van ontslag zelf in persoonlijke omstandigheden. Ze wordt in deze periode gestalkt en bedreigd, waardoor ze op televisie niet ontspannen kan overkomen.

Goossen maakt een tweede comeback via SBS6, waar ze Klussen met kijkers gaat presenteren, een woonprogramma voor de doe-het-zelver. Haar leven begint bij veertig, zo verklaart ze in de media. Haar aspiraties liggen echter op een hoger plan. Ze vindt dat ze voldoende bewezen heeft ook een serieus interview te kunnen doen. Na diverse gesprekken komen SBS6 en Goossen niet tot een nieuwe overeenkomst, waarna ze in de zomer van 1999 naar haar eerdere werkgever RTL 4 uitwijkt.

Bij RTL 4 presenteert ze samen met Peter van der Vorst Van koninklijke huize. Verder volgt ze Esther Duller op als presentator van het middagprogramma Aperitivo.

Sinds augustus 2008 heeft ze een eigen radiodiscussieprogramma op 100% NL. In juni 2009 wordt bekend gemaakt dat 100% NL het financieel moeilijk heeft en gaat bezuinigen. Voor Goossen heeft dit minder leuke gevolgen. Net als Tanja Jess en Daphne Deckers wordt ook zij ontslagen.

Eind 2010 begint ze aan de presentatie van KoffieMAX bij Omroep MAX. Eind 2012 neemt ze het stokje over van Léonie Sazias bij Wekker-Wakker!.