Neerlands hoop (Profiel)

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genre Documentaire
Decennia2000-2009
Lengte35'03"
MediumTelevisieBeschrijving

Pedagogen maken zich zorgen over de veranderingen in de wereld van kleuters in de laatste 50 jaar. In deze documentaire worden de kleuters zelf aan het woord gelaten. De 5-jarige Johan en Jans, die in alle opzichten elkaars tegenpolen zijn, worden een dag door een camera gevolgd. De kinderen worden van dichtbij gefilmd. Er wordt onder andere geregistreerd hoe ze naar school worden gebracht en met hun speelgoed spelen. Daarbij stelt Monique Nolte de kinderen af en toe vragen over hoe ze over bepaalde onderwerpen, zoals de toekomst en uiterlijk, denken.

Johan woont op een boerderij in Groningen. Zijn vader werkt fulltime op het land en zijn moeder is huisvrouw. Hij speelt het liefste op het erf en wil later, net als zijn vader, op het land gaan werken. Jans woont in Amsterdam, samen met haar vader en moeder, die allebei fulltime werken, en een Deense au-pair. Ze speelt het liefst met haar barbies op haar kamer. Later wil ze huisvrouw worden.

De documentaire gaat over verschillen tussen jongens en meisjes, stad en platteland, werkende en niet werkende ouders. Er wordt een beeld geschetst van hoe het leven van een 5-jarige er in deze tijd uitziet. In de documentaire worden de kinderen geobserveerd, daarbij wordt het verschil tussen Johan en Jans aangesterkt.

Makers

Samenstelling Monique Nolte

Camera Stijn van Santen

Geluid Donald Landesbergen & Carla van der Meijs

Montage Monique Nolte

Leaderontwerp Paul Vleeshouwers

Stem Philip Freriks

Leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer

Eindredacteur Anthon Fasel

Productie Hedy Uilenberg

KRO