Poetins mama

Uit B&G Wiki
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000 - 2009
Lengte52’01”
MediumTelevisie


Beschrijving

Poetins mama is een documentaire van Ineke Smits. Deze documentaire vertelt het levensverhaal van Vera Putina (77), een Russische vrouw, wonend in Georgië. Deze vrouw is er van overtuigd dat de Russische president Putin haar zoontje Volva is, die zij door omstandigheden uit handen heeft moeten geven. Na Vera's verhalen komt uiteindelijk haar indringende levensverhaal sterker naar voren dan de vraag of ze wel of niet de moeder van de president zal zijn. Met beelden van haar dagelijks leven krijgt de kijker een goed beeld van het bestaan van Vera Putin.

Al jarenlang doet het verhaal de ronde over de moeder/ouders van de toenmalig Russische president Vladimir Poetin. De president zegt niet te weten wie zijn ouders zijn en stelt in sommigen publiekelijke interviews zelfs dat zij dood zijn. De Russische Vera Poetina claimt zijn moeder te zijn. Vera, die nu woonachtig is in Georgië, vertelt in de documentaire haar levensverhaal. Behalve dat zij vertelt waarom zij denkt dat Vladimir haar zoon is, wordt langzaam maar zeker in de documentaire ook duidelijk hoe en waarom zij bepaalde levenskeuzes heeft gemaakt. Gedurende een korte tijd worden Vera en haar naasten gevolgd door de cameraploeg, waarbij verschillende interviews plaatsvinden over de vraag wat voor jongen Vladimir vroeger is geweest.

Hoewel de documentaire als uitgangspunt begint met de vraag of Vera de moeder is van Vladimir Poetin en waarom zij dit denkt, neemt de documentaire halverwege een wending en biedt Vera een kijkje in haar leven en het bijbehorende levensverhaal. De tragische geschiedenis laat zien dat Vera een sterke vrouw is die veel heeft moeten meemaken in haar leven. In de documentaire komt de scheiding tussen Rusland en Georgië duidelijk naar voren en laat op die manier zien wat voor impact dit heeft op verschillende mensenlevens.

De regisseur van de film, Ineke Smits, heeft een bewuste keuze gemaakt om de documentaire niet alleen te laten gaan over de vraag of Vera wel of niet de moeder is van Poetin. Volgens haar is dit aan het einde van de documentaire irrelevant en gaat het erom wat Vera heeft doen bewegen in haar leven. Zoals de regisseur zelf zegt, gaat het om de kracht van de verbeelding, dat je als publiek verder doet nadenken. De documentaire bestaat dan ook uit verschillende interviews, foto’s en beelden uit het verleden en beelden uit het dagelijks leven van zowel Vera als haar dorpsgenoten.

Achtergrondinformatie

De documentaire Poetin's mama is uitgezonden in de reeks documentaires en reportages van Dokwerk (VPRO). Hij is onder andere vertoond tijdens het IDFA in 2003.

Poetins mama is genomineerd tijdens het Internationale Documentaire Festival in 2003 voor de Zilveren Wolf Competitie. Dit gaat om de prijs voor beste korte documentaire.

Georgië is een vast terugkerend thema in Smits' werk. De speelfilm Magonia (2001) en de documentaire Nostalgia (1999) zijn eerdere werken waarin Georgië ook centraal staat.

Makers

Regie, filmplan Ineke Smits

Producent Pieter van Huystee

Uitvoerend producer Denis Vaslin

Line Producer Hetty Krapels

Camera Giorgi Beridze

Montage Menno Boerema

Geluid en geluidsmontage Maarten van Gent

Muziek Gio Tsintsadze

Commissionair Editor Cees van Ede

Eindredactie Cees van Ede (NPS)

Productie Marian van der Willigen

Pieter van Huystee Film, Volya Films, NPS