Rob Stenders

Uit B&G Wiki
Rob Stenders (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamRob Zieltjens
GeborenTilburg, 18 april 1965
Functies diskjockey
Bekend vanGoud van oud, Stenders vroeg op, Stenders eetvermaak, Kink FM, KX Radio
Periode actief1984-heden
Werkt samen metJeroen van Inkel, Ad Bouman, Jan Hoogesteijn, Lex Uiting
GalleryGallery

Rob Stenders in de media
Oeuvre Rob Stenders

Rob Stenders geldt als één van de bekendste Nederlandse radio-dj’s. Hij is gedurende zijn carrière van ruim 30 jaar vooral werkzaam bij de publieke omroep, maar maakt ook enkele uitstapjes naar commerciële zenders.

VARA

Rob Stenders begint al op vijftienjarige leeftijd radio te maken bij kleine lokale zenders. Hij is in 1985 voor het eerst bij de VARA op de landelijke radio te horen in het programma Muziek in de nacht. Omdat Jeroen Soer van de VARA naar de TROS verhuist, wordt Stenders vanaf 3 juni 1986 de nieuwe presentator van De Verrukkelijke Vijftien, de ­hitlijst van de VARA die op 4 oktober 1982 voor het eerst op Hilversum 3 te horen is. Hij blijft het programma tot 27 oktober 1987 presenteren.

Stenders & Van Inkel

Met ingang van 30 oktober 1987 is Rob Stenders bij Veronica op Radio 3 te horen in Stenders & Van Inkel. Hij presenteert het programma samen met Jeroen van Inkel. Rob Stenders is de opvolger van Adam Curry die naar Amerika is vertrokken om voor MTV te werken. Ook presenteert hij op Radio 3 het programma D’rob of d’r onder. Bij Veronica maakt hij ook zijn debuut als televisiepresentator in het programma Countdown. Rob Stenders is op 30 augustus 1991 voor het laatst in Stenders & Van Inkel te horen. Na vier jaar besluit hij naar Power FM, de nieuwe zender van Wim Rigter en Peter Belt, te gaan. Binnen een maand is Stenders alweer vertrokken bij deze commerciële zender. Hij keert in 1992 terug bij Veronica, waar hij onder andere het spraakmakende programma Shockradio gaat presenteren.

Kink FM en Stenders vroeg

In 1995 stapt Veronica uit het omroepbestel en gaat commercieel. Stenders gaat niet mee maar richt met Jan Hoogesteijn de zender Kink FM op. Hij werkt er als presentator en programmaleider. In 1997 keert hij echter alweer terug naar de publieke omroep, waar hij voor de VARA gaat presenteren op de vernieuwde zender 3FM. Wanneer Edwin Evers op 15 april 2000 de KRO voor Radio 538 verruilt, verandert de programmering van 3FM op 17 april 2000. Rob Stenders is nu iedere doordeweekse dag tussen zes en negen uur ’s morgens te horen in het programma Stenders vroeg. Datzelfde jaar wordt hij onderscheiden met de Zilveren Reissmicrofoon. Hij krijgt de radioprijs voor zijn gehele oeuvre.

Yorin FM en KX Radio

Stenders stapt in juni 2004 over naar de commerciële zender Yorin FM. Ook daar is hij weer te horen in de vroege ochtend. Dit keer heet het programma Stenders Vroeg Op. Hij blijft tot 17 maart 2006 voor de zender werken. Ondertussen is hij zijn eigen internet-radiozender KX Radio gestart. Op de zender is hij met bevriende dj’s te horen. Iedere dj krijgt de vrije hand om een programma naar eigen inzicht samen te stellen. Zelf begint hij op de zender samen met Fred Siebelink het programma Freakolympics. Hierin proberen de presentatoren de popgeschiedenis alfabetisch in kaart te brengen. Stenders presenteert het programma vanaf 2012 ook op de televisiezender 192TV.

Late Vermaak en Eetvermaak

Omdat Stenders een liefhebberij voor feiten en weetjes uit de popgeschiedenis heeft, zit in vrijwel al zijn radioprogramma’s een quiz-onderdeel. In 2007 krijgt de presentator een eigen muzikale quiz op tv: Stenders Late Vermaak. Het programma is kort te zien op de zender Tien. In mei 2007 keert de dj terug naar 3FM. Hij volgt Claudia de Breij op die stopt met radiomaken. Voor de zender maakt Stenders iedere maandag tot en met donderdag van 12:00 tot 14:00 uur Stenders Eetvermaak. Daarnaast is hij in 2009 ook op Radio 2 te horen in The Best of 2Night en de Top 2000. In januari 2010 volgt hij Jeffrey Willems op als presentator van het AVRO-programma Het Steenen Tijdperk.

Powned en AVROTROS

In augustus 2010 stopt Stenders dagelijkse programma Stenders Eetvermaak. De dj stapt over van de VARA naar de nieuwe publieke omroep PowNed en wordt daar hoofd radio. Door de overstap stoppen zijn programma's op Radio 2. De dj blijft wel te horen op 3FM: iedere vrijdagmiddag en -avond presenteert hij respectievelijk RobRadio en Stenders Late Vermaak. Op 31 juli 2015 is de dj voor het laatst op 3FM te horen. Hij gaat werken voor de AVROTROS en is voortaan alleen nog op Radio 2 te horen. Op vrijdagavond van 23.00 tot 02.00 uur presenteert hij One Night Stenders. Op zaterdagmiddag is hij te horen tussen 14.00 en 16.00 uur met Rob Standards.

Sidekicks

In de meeste van zijn radioshows maakt Stenders gebruik van sidekicks die in de studio aanwezig zijn en op verzoek van de dj zijn presentatie aanvullen. In zijn begintijd zijn dit onder andere Erik Dikeb en Margreet van Gils. Bij Powned werkt hij vaak samen met Jelmer Gussinklo en Fred Siebelink.

Prijzen

Zilveren Reissmicrofoon Oeuvreprijs in 2000