Ruud & Ria: Tot de dood ons scheidt

Uit B&G Wiki
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte54'25"
MediumTelevisie
Externe infoDokwerk


Beschrijving

Regisseur Roy Dames volgt vanaf 1989 het leven van voormalig Nederlands bokskampioen Ruud Lubbers (17 augustus 1945). Twaalf ronden lang bleef Rudi Lubbers overeind tegen de bokslegende Muhammad Ali maar echt incasseren leerde hij pas tijdens zijn twintig jaar durende relatie met Ria, kermisexploitante en zijn grote liefde. Als Rudi in het begin van de film bluft dat hij nog wel eens in de ring wil stappen tegen iemand die hem 'een beetje partij' kan bieden blijkt zijn eigen 'Rietje' meer dan een geduchte tegenstander. Rudi lijkt niet opgewassen tegen het verbale geweld van Ria en knijpt er tussen uit. Ondanks haar grote mond is Ria verknocht aan haar Rudi en Rudi zelf blijkt ook niet zonder zijn partner te kunnen. De documentaire geeft een tragikomisch beeld van de dunne lijn tussen liefde en haat.

Makers

Regie en research Roy Dames

Co-regie Jacco Groen

Camera Roy Dames, Frank Moll, Sebastiaan Meyer, Martijn van Nieuwenhuizen en Rogier Timmermans

Script Frank Lucas, Ellen van Slagmaat en Saskia Hemmes

Montage Jacco Groen, Nina Stam en Paulus Lodiers

Geluid nabewerking Soundpalette

Productie Ellen van Slagmaat en Saskia Hemmes

Eindredactie NPS Cees van Ede

Achtergrond informatie

Ruud & Ria: Tot de dood ons scheidt is aflevering 32 van de documentairerubriek Dokwerk van de VPRO en NPS. De film is door de VPRO uitgezonden op 12 mei 2002 en in september 2002 vertoond tijdens het Nederlands Filmfestival.

Rudi Lubbers is vooral bekend door zijn legendarische wedstrijd tegen Mohammed Ali op 20 oktober 1973 in Jakarta, Indonesië. In 1989 wordt Ruud gearresteerd tijdens zijn reis naar Portugal voor het in contact staan met een Nederlandse familie waarbij 300 kilo hash in de caravan is gevonden. Ruud pleit onschuld maar krijgt toch 8 jaar en 3 maanden celstraf. Na 4 en een half jaar voorarrest komt Ruud vrij en probeert de draad weer op te pakken met de liefde van zijn leven Ria Bartelink.