Wheels of Fortune

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Speedy Erik & Stylish Marco)
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
MediumTelevisie
Externe infoDokwerk


Beschrijving

Wheels of Fortune is een documentaire over ‘Stylish Marco’ en ‘Speedy Erik’, twee skaters die elkaar ooit al skatende ontmoeten in het Vondelpark. Lange tijd trekken ze samen op, maar inmiddels zijn ze ieder hun eigen weg ingeslagen.

Wilko Bello filmt hen voor het eerst vijf jaar geleden, en laat nu zien hoe zij het Vondelpark ontgroeid zijn. Erik organiseert en leidt lange-afstands skatetochten waar honderden mensen aan meedoen. Verder doet hij aan speedskate wedstrijden om zo uiteindelijk de snelste skater van Nederland te worden. Marco zoekt meer de stijlvolle kant van het skaten op, en heeft zijn plek gevonden met zijn eigen skate-groep Ish; die combineert op originele wijze het skaten met muziek en dans. Marco is met Ish zo succesvol dat hij de VS doortoert en zijn show in allerlei theaters presenteert. Hoewel ieder zijn eigen weg is ingeslagen zijn ze nog steeds goede vrienden, en wanneer ze samen terugblikken op hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn, delen zij de overtuiging dat ze, door hun passie te volgen, allebei op hun plek terecht zijn gekomen.

Makers

Scenario, regie Wilko Bello

Montage Herman P Koerts

Camera Ruud de Bruyn, Jaap Veldhoen, Wilko Bello

Geluid Bouwe Mulder, Pieter Guyt, Kees de Groot, Gideon Bijlsma, Otto Horsch

Geluidsbewerking Paul Bijpost, Giel van Geloven

Graphics Animen

Kleurcorrectie Judith de Boer

Productie NPS Marian van der Willigen

Eindredactie NPS Cees van Ede

Producenten Niek Koppen, Jan de Ruiter, Renée van der Grinten

Achtergrondinformatie

Wilko Bello is zelf ook skater, sinds 1993. Bij de Amsterdamse lokale omroep Salto heeft hij zijn eigen skateprogramma, waar hij zelfgefilmde items over skaten vertoont. In 2000 wint Bello de scenarioworkshop van het documentairefestival IDFA, waardoor hij zijn film kan realiseren met steun van de NPS en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties (Stifo).

Ish is inmiddels een enorm succes en heeft zich aanzienlijk uitgebreid. Ze treden op in Spanje, op Mystery Land, zijn actief op het gebied van muziekproductie en bieden zelf een opleiding aan op het gebied van dans.

Wheels of Fortune maakt deel uit van de documentaire-reeks Dokwerk.