Superheterodyne

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamSuperheterodyne
Vervaardigd doorWestern Electric
In gebruik vanafjaren '20
In gebruik tot
Gewicht
Beeld en Geluid archiefnummer1000

Het hier beschreven toestel is een Western Electric Superheterodyne ontvanger van het type 4002. Dit toestel verschijnt als eerste van dit type op de Nederlandse markt. De eerste aanbieding vindt plaats op de “Eerste Nederlandse Radio Salon”die van 29 mei tot 29 juni 1925 in Scheveningen plaats vindt. De ontvanginstallatie bestaat uit een aantal losse onderdelen, te weten:

a. een raamantenne. In het onderste deel is een schakelaar aangebracht om de antenne geschikt te maken voor korte- en lange golven. Met de schakelaar wordt een deel van de spoel wel of niet met de antenne verbonden. Ook zijn er drie aansluitklemmen aangebracht om door middel van een speciaal snoer in bandvorm het eigenlijke ontvangtoestel met de antenne te verbinden.

b. De kast van het radiotoestel. Deze bevat zeven radiolampen. Eén lamp dient als oscillator, de andere respectieveijk als hoogfrequentversterker(drie lampen), detectie, roosterdetectie en de zevende lamp dient als laagfrequentversterker. De drie hoogfrequentlampen zijn naar behoefte aan- en uitschakelbaar.

c. Een batterijkist met daarin een batterij van 45 volt voor de anode en een gloeistroombatterij van 9 volt om de kathode te verhitten.

Wat opvalt aan deze ontvanger is het voor die tijd kleine formaat van de buizen. Een miniatuurtype (anno 1925!) met een zoeknokje voor de bajonetfitting en contactnokken aan de onderzijde. De bouw is solide. Ter voorkoming van overspraak, onderlinge ongewenste beïnvloeding dus, zijn in het hoogfrequent gedeelte de verschillende trappen opgenomen in van elkaar afgeschermde compartimenten.