The making of a New Empire

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1999
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte80 minuten
Mediumbioscoop
Makingof.jpg


Beschrijving

De film volgt een maffiabaas uit Tsjetsjenië (Chozj-Ahmed Noechajev) met een camera. Op deze manier wordt getoond hoe de maffia omgaat met de onderdrukking vanuit Russische zijde. Ook wordt verteld hoe hij voorheen samen met studentenvrienden geld probeert te verzamelen voor de bevrijding van de Tsjetsjenen. Zij lossen treinen en geloven dat ze met dat geld een revolutie voor Tsjetsjenië kunnen betalen. Deze naïviteit is bij Noechajev maar van korte duur en hij besluit op andere manieren geld in te zamelen voor zijn doel.

In deze documentaire wordt geen duidelijk oordeel over de goede of slechte acties van Noechajev geveld. Zo verklaart ook Jos de Putter zelf dat het niet de bedoeling is om vanuit een kritisch oogpunt deze documentaire te maken. Niet alleen omdat dit niet mogelijk is. Noechajev heeft te veel macht als maffiabaas en duldt met zijn medewerking aan deze documentaire dan ook geen kritische blik op zijn werk als leider van de Tsjetsjenen.

Makers

Regie Jos de Putter

Camera Andrej Adamsczak

Geluid Lukasz Nowicki

Montage Danniel Danniel, Puck Goossen, Menno Boerema

Geluidsmontage Paul Bijpost, Clara van Gool

Mixage Peter Warnier

Muziek Vincent van Warmerdam

Istanboel

Camera Adri Schrover

Geluid Martijn van Haalen

Londen

Camera Marc Homs en Bernd Wouthuyzen

Geluid Martijn van Haalen

Tetsjenie

Productie assistentie Marcin Mamon, Mariusz Pilis

Geluidseffecten Alex Booy

Negatiefmontage Romy de Haan

Grafische vormgeving Frits van Hartingsveldt

Bureau Liesbeth van Dijk

Co-Productie NPS Carel Kuyl, Cees van Ede, Marjan Fluitsma

Productie Jan Heijs en Ruud Monster voor Stichting Jura Filmproducties

Achtergrondinformatie

Het idee van deze documentaire is ontstaan naar aanleiding van een krantenartikel over de maffiabaas. Jos de Putter is daarna via een contact persoon met hem in aanraking gekomen op een benefietconcert in Istanboel. Wanneer de productie rond is en de film opgenomen kan worden, durft geen Nederlandse cameraman –of vrouw het aan om mee te gaan naar de Kaukasus voor de opnamen. Vandaar dat de Pool Andrzej Adamczak dit voor zijn rekening neemt.

De film is tijdens het Nederlands filmfestival op 24 september 1999 in première gegaan, vervolgens is de film in de bioscopen in roulatie gebracht. Dit is niet de enige documentaire van Jos de Putter die over de Kaukasus gaat, hij heeft ook de volgende film gemaakt: Dans, Grozny, Dans en Alias Kurban said. The making of a new empire is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire.