Tsypkin

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50'39"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Leonid Tsypkin is een Russische arts en aspirerend schrijver die helaas in zijn eigen tijd niet gewaardeerd wordt, maar nu gezien wordt als een belangrijk Russisch schrijver. Een deel van zijn boek verschijnt tijdens zijn leven in een tijdschrift voor Russische immigranten in Amerika, maar blijft verder onopgemerkt. Later wordt het bij toeval in een tweedehands boekenwinkel ontdekt door schrijfster Susan Sontag en zij heeft ervoor gezorgd dat het opnieuw uitgebracht werd. Ze schreef een artikel over Tsypkin en startte hiermee de populariteit van zijn boek Zomer in Baden-Baden.

Zijn boek is geïnspireerd door de Russische literaire grootmeester, Dostojevski. In Zomer in Baden-Baden verweeft hij zijn eigen emoties en gevoelens over het schrijversschap, met de belevenissen van Dostojevski. Hij koppelt de gevoelens en problemen van Dostojevski in het tsaristische Rusland aan zijn eigenlijk belevenissen en moeilijkheden in de Sovjet-Unie.

Als Jood in de Sovjet-Unie heeft Tsypkin het niet makkelijk. Na de Tweede Wereldoorlog vlucht hij met zijn ouders uit Minsk en komt hij terecht in Moskou. Daar waren ze ook niet veilig voor het antisemitisme. Als Jood mag hij niet promoveren aan de universiteit en krijgt hij uiteindelijk een baan waar hij niet gelukkig van wortd. Tot aan zijn dood blijft hij proberen om een schrijver te worden, maar dat wordt hem praktisch onmogelijk gemaakt door de politieke omstandigheden van zijn tijd.

In de documentaire worden stukken voorgelezen uit het boek van Tsypkin. Deze geluidsfragmenten zijn gemonteerd aan beelden en vertellingen over het leven van Tsypkin en door het afwisselend gebruik van voorlezen en vertellen wordt duidelijk gemaakt dat het boek zijn levenswerk is. De muziek levert een grote bijdrage aan de sfeer van deze documentaire. Het is een tragisch verhaal, een man met een groot talent krijgt nooit de waardering die hij verdient tot hij dood is. Hierbij past de tragische muziek van de documentaire erg goed.

Makers

Regie Saskia van Schaick

Producent Ilse van Huisstede, Wladimir Gabyshev

Camera Hans Fels

Verteller Hans Hoes

NPS

Achtergrondinformatie

Deze documentaire is uitgezonden in de reeks Het uur van de Wolf.