Willem Sassen: de ghostwriter van Eichmann

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte35’30”
Mediumtelevisie


Beschrijving

Portret van Willem Sassen, een Nederlandse oorlogsreporter voor de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt op de jaren waarin Sassen contact had met Adolf Eichmann, die de transport van joden naar vernietigings- en concentratiekampen verzorgde. De twee antisemieten ontmoeten elkaar in 1955 in Argentinië, waarna Sassen Eichmann vervolgens jarenlang in huiselijke sfeer interviewt en de gesprekken opneemt. De opnames verkoopt Sassen jaren later aan de Mossad, nadat Eichmann is opgepakt en naar Israel overgebracht. De opnamen worden gebruikt als bewijs in het proces tegen Eichmann. In deze documentaire zijn onder andere interviews met familie en kennissen van Sassen, archiefbeelden en passages uit de bandopnamen te zien.

Makers

Regie en Samenstelling Roelf van Til, Ulrike Nagel

Redactie Joyce Bovenhuis, Bart Nijpels, Jos Slats, Margo Smit, Jacco Versluis

Productie Marie-Anne Veenman

Camera Pablo Casal, Arjan Kroon

Geluid Mariano Rosendi, Rob van der Veer

Montage en Leader-ontwerp Paul Vleeshouwers

Stem Philip Freriks

Leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer

Audiomontage Ruud de Boer

Eindredactie Marc Josten

KRO, HUMAN

Achtergrondinformatie

Verscheen in de documentaireserie Profiel. Deze aflevering is opvallend in deze serie, omdat hij in het nieuws verschijnt door de schokkende uitspraken van Eichmann. Vooral de passage waarin Eichmann zegt dat hij vindt dat de Holocaust mislukt is, omdat niet alle joden vernietigd zijn, zorgt voor opschudding. De uitzenddatum, 11 mei 2005, is geen toevalligheid, want precies 45 jaar eerder is Eichmann in Argentinië opgepakt en naar Israel overgebracht.

Naast deze documentaire, bestaat er nog een documentaire over hetzelfde onderwerp. Deze tweede versie isgemaakt naar aanleiding van enthousiasme bij de KRO over de televisieversie. Hij is via NOS-Sales verkocht onder de naam The man who sold Eichmann and Mengele. Verschillende buitenlandse televisiezenders kopen het programma, en het draait op het Chicago International Documentary Festival 2007 en het Toronto Jewish Film Festival 2006.